Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Bułeczki we włoskim stylu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki odrywane sprawdzą się na piknikach czy wycieczkach lub jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Bułeczki we włoskim stylu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułeczki we włoskim stylu

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki we włoskim stylu
Ciasto: drożdże rozkruszamy do miseczki, posypujemy cukrem i zalewamy letni mlekiem – odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy do niej jajka, wlewamy olej, rozczyn drożdżowy, sól i wszystko starannie łączymy na gładkie jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją objętość.

Kiedy ciasto podrośnie przenosimy je na podsypany mąką blat zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na prostokątny placek (o grubości 0,5-1 cm).

Mozzarellę, pomidory i boczek kroimy w kostkę.

Na placku rozsmarowujemy pesto, na nim rozkładamy pokrojony boczek, pomidory i mozzarellę. Ciasto zwijamy tworząc rulon, który następnie kroimy na plasterki o grubości około 2 cm.

Tortownice lub małą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojone plastry ciasta (farszem do góry). Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.

Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
Bułeczki we włoskim stylu
drożdże rozkruszamy do miseczki, posypujemy cukrem i zalewamy letni mlekiem – odstawiamy na 15 minut
Bułeczki we włoskim stylu
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy do niej jajka, wlewamy olej, rozczyn drożdżowy, sól i wszystko starannie łączymy na gładkie jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją objętość.
Bułeczki we włoskim stylu
Kiedy ciasto podrośnie przenosimy je na podsypany mąką blat zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na prostokątny placek (o grubości 0,5-1 cm).
Bułeczki we włoskim stylu
Na placku rozsmarowujemy pesto, na nim rozkładamy pokrojony boczek, pomidory i mozzarellę. Ciasto zwijamy tworząc rulon, który następnie kroimy na plasterki o grubości około 2 cm.
Bułeczki we włoskim stylu
Tortownice lub małą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojone plastry ciasta (farszem do góry). Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.