Sposób przygotowania:
Bułeczki we włoskim stylu
Ciasto: drożdże rozkruszamy do miseczki, posypujemy cukrem i zalewamy letni mlekiem – odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy do niej jajka, wlewamy olej, rozczyn drożdżowy, sól i wszystko starannie łączymy na gładkie jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją objętość.
Kiedy ciasto podrośnie przenosimy je na podsypany mąką blat zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na prostokątny placek (o grubości 0,5-1 cm).
Mozzarellę, pomidory i boczek kroimy w kostkę.
Na placku rozsmarowujemy pesto, na nim rozkładamy pokrojony boczek, pomidory i mozzarellę. Ciasto zwijamy tworząc rulon, który następnie kroimy na plasterki o grubości około 2 cm.
Tortownice lub małą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojone plastry ciasta (farszem do góry). Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto podrośnie przenosimy je na podsypany mąką blat zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na prostokątny placek (o grubości 0,5-1 cm).
Mozzarellę, pomidory i boczek kroimy w kostkę.
Na placku rozsmarowujemy pesto, na nim rozkładamy pokrojony boczek, pomidory i mozzarellę. Ciasto zwijamy tworząc rulon, który następnie kroimy na plasterki o grubości około 2 cm.
Tortownice lub małą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojone plastry ciasta (farszem do góry). Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
SylaUla
biedroneczki