Odp: Tradycja wigilijna

U mnie chleb jest podawany tylko dla pechowców, którzy nie dojrzeli ości w karpiu.

Odp: Odp: Maklowicz swój chłop

Anusia napisał(a): Dla nas autorytetem powinna być nasza polska kuchnia a nie jakaś włoska czy francuska.

Oczywiście masz rację ...ale mi chodziło o kontekst światowy. Na świecie nasza kuchnia jest mało, albo nawet wcale nie znana.

Odp: Odp: Tradycja wigilijna

Anusia napisał(a): Włączając kolędy wigilię zaczynamy dzieląc się opłatkiem,potem zasiadamy do stołu i zaczynamy jeść.Zawsze zostawiamy jedno wolne nakrycie.
uszka z barszczykiem
pierożki z grzybkami
barszcz grzybowy
rybka z ziemniakami i kapustą kiszoną
kompot z suszu
panga w panierce kokosowej
ryba po grecku
śledziki
karp smażony na oliwie
mintaj w migdałach
kluski z makiem z makiem

Zainspirowałaś mnie tym mintajem w migdałach...muszę w tym roku obok karpia zrobić inną rybę bo mam gości, którzy nie lubią karpia

Odp: Odp: Odp: dobranoc:)

dobry napisał(a): cremebrule napisał(a): dobry nie czyta dokladnie, juz sie chef wczesniej usprawiedliwial...
eee... czyta czyta, ale tamte usprawiedliwienia byly zbyt enigmatyczne

Jak patrzał tak patrzał...spadamy do wyrka......dobranoc

Odp: Odp: Odp: Tradycja wigilijna

anullka7 napisał(a): Opłatek
Śledzie w oleju
Ziemniaki całe do śledzia w occie
Śledzie w occie swojej roboty
Ćwikła z chrzanem swojej roboty
Chrzan biały ze śmietaną
Uszka z czerwonym barszczem
Pierogi z kapustą i grzybami
Karp smażony
Pstrąg smażony
Karp w galarecie
kompot z suszu



A grzybowej lub rybnej...nie?

Odp: Odp: Odp: Co jemy w święta

anullka7 napisał(a): Zapomniałam dopisać, że chodziło mi o flaczki drobiowe z żołądków drobiowych lub indyka,przyprawione jak flaki wołowe

A podasz przepis? Bardzo mnie to zainteresowało

Odp: Co jemy w święta

Flaki? To bardzo ciekawa i nie popularna propozycja

Odp: Tradycja wigilijna

U mnie jak zawsze co roku

WIGILIA
1. śledzik w śmietanowo-majonezowym sosie
2. śledzik po kaszubsku
3. śledzik w oleju i cebulce
4. rolmopsy
5. barszcz z uszkami (farsz z suszonych borowików)
6. grzybowa z suszonych borowików z "zapałką" makaronową (własnej roboty)
7. pierogi z kapustą i grzybami
8. karp smażony na maśle
9. kapusta z fasolą
10. ziemniaki puree
11. makiełki
12. kutia
13. kompot z suszu owocowego

Odp: Odp: dobranoc:)

cremebrule napisał(a): lizus

No to taktyka "wspierania" a nie lizusostwo.