Odp: Tradycja wigilijna
- Forum: Tradycja wigilijna
U mnie chleb jest podawany tylko dla pechowców, którzy nie dojrzeli ości w karpiu.
Staż w Gotujmy: 6077 dni
Miasto: Poznań
U mnie chleb jest podawany tylko dla pechowców, którzy nie dojrzeli ości w karpiu.
Anusia napisał(a): Dla nas autorytetem powinna być nasza polska kuchnia a nie jakaś włoska czy francuska.
Oczywiście masz rację ...ale mi chodziło o kontekst światowy. Na świecie nasza kuchnia jest mało, albo nawet wcale nie znana.
Anusia napisał(a): Parówka z nadzieniem czekoladowym polana pianką truskawkową .
Przy tej potrawie, mojego dziadka pączki ze śledziem "wysiadają"
Anusia napisał(a): Włączając kolędy wigilię zaczynamy dzieląc się opłatkiem,potem zasiadamy do stołu i zaczynamy jeść.Zawsze zostawiamy jedno wolne nakrycie.
uszka z barszczykiem
pierożki z grzybkami
barszcz grzybowy
rybka z ziemniakami i kapustą kiszoną
kompot z suszu
panga w panierce kokosowej
ryba po grecku
śledziki
karp smażony na oliwie
mintaj w migdałach
kluski z makiem z makiem
Zainspirowałaś mnie tym mintajem w migdałach...muszę w tym roku obok karpia zrobić inną rybę bo mam gości, którzy nie lubią karpia
dobry napisał(a): cremebrule napisał(a): dobry nie czyta dokladnie, juz sie chef wczesniej usprawiedliwial...
eee... czyta czyta, ale tamte usprawiedliwienia byly zbyt enigmatyczne
Jak patrzał tak patrzał...spadamy do wyrka......dobranoc
anullka7 napisał(a): Opłatek
Śledzie w oleju
Ziemniaki całe do śledzia w occie
Śledzie w occie swojej roboty
Ćwikła z chrzanem swojej roboty
Chrzan biały ze śmietaną
Uszka z czerwonym barszczem
Pierogi z kapustą i grzybami
Karp smażony
Pstrąg smażony
Karp w galarecie
kompot z suszu
A grzybowej lub rybnej...nie?
anullka7 napisał(a): Zapomniałam dopisać, że chodziło mi o flaczki drobiowe z żołądków drobiowych lub indyka,przyprawione jak flaki wołowe
A podasz przepis? Bardzo mnie to zainteresowało
Flaki? To bardzo ciekawa i nie popularna propozycja
U mnie jak zawsze co roku
WIGILIA
1. śledzik w śmietanowo-majonezowym sosie
2. śledzik po kaszubsku
3. śledzik w oleju i cebulce
4. rolmopsy
5. barszcz z uszkami (farsz z suszonych borowików)
6. grzybowa z suszonych borowików z "zapałką" makaronową (własnej roboty)
7. pierogi z kapustą i grzybami
8. karp smażony na maśle
9. kapusta z fasolą
10. ziemniaki puree
11. makiełki
12. kutia
13. kompot z suszu owocowego
cremebrule napisał(a): lizus
No to taktyka "wspierania" a nie lizusostwo.