Tort smok

Bratanek marzy o torcie w kształcie smoka. Macie pomysł jak się do niego zabrać? Na razie nie wie, że próbuję go zrobić, bo jak mi nie wyjdzie to nie chcę żeby było rozczarowany.

Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas to samo. Dzisiaj zaczynają się wakacje. Oby pogoda dzieciakom dopisała Pierwszy dzień lata był upalny jak nigdy. Normalnie żar lał się z nieba. Teraz nie wiem jak u Was ale u mnie leje i co chwilę się błyska i grzmi. Zapowiada się burzowa noc.

Odp: Odp: Bielinek kapustnik

mocsłodkości napisał(a): biedroneczki napisał(a): Jak zabezpieczyć rośliny przed motylami bielinkami? Skubane składają jajka na liściach moich roślin i po jakimś czasie te nieszczęsne gąsienice wyżerają mi liście i niszczą rośliny.

Ja codziennie chodzę i sprawdzam spód liści. Jak widzę jajeczka to je zgniatam.

Też tak robiłam

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tortownica

mocsłodkości napisał(a): ciasteczka napisał(a): mocsłodkości napisał(a): A sernik pieczesz na kruchym cieście czy bez ciasta?

Serniki robię na kruchym cieście.

A ciasto podpiekasz przed wyłożeniem masy serowej czy dajesz na surowe?

Podpiekam ciasto przed wyłożeniem masy serowej.

Odp: Odp: Odp: Bezy

  • Forum: Bezy

Możesz pianę do bez ubijać najpierw nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. To sprawi, że cukier się rozpuści.

Rzodkiewki

Próbował ktoś zaprawiać rzodkiewki? Jak one smakują? Mają coś z rzodkiewek czy ich smak niczym nie przypomina tego warzywa?
Do czego ich się używa?

Odp: Ciasteczkowy spód

Macie przepis na sernik z takim spodem?

Odp: Odp: Tortownica

biedroneczki napisał(a): ciasteczka napisał(a): Jak zabezpieczyć tortownicę żeby wlane do niej ciasto nie uciekało spodem? Problem jest przy sernikach. One zwiewają aż miło. Przy biszkoptach tego nie zauważyłam.

Możesz formę położyć na folii aluminiowej i owiń spód

Próbowałam z folią aluminiową. Trochę pomogło, bo część masy serowej zatrzymała się w folii aluminiowej a część spadła na spód piekarnika. Spaliło się na węgiel. Dymu w piekarniku było co nie miara.

Odp: Odp: Odp: Tortownica

mocsłodkości napisał(a): A sernik pieczesz na kruchym cieście czy bez ciasta?

Serniki robię na kruchym cieście.

Odp: Bezy

  • Forum: Bezy

mocsłodkości napisał(a): Jakiego cukru używacie do robienia bez? Jak robiłam ostatnio to mimo iż ubijałam białka z cukrem długo na bezach widać było kryształki cukru. Co zrobić żeby się to nie powtórzyło?

Może cukier był gruboziarnisty?