Tort smok
- Forum: Tort smok
Bratanek marzy o torcie w kształcie smoka. Macie pomysł jak się do niego zabrać? Na razie nie wie, że próbuję go zrobić, bo jak mi nie wyjdzie to nie chcę żeby było rozczarowany.
Staż w Gotujmy: 3424 dni
Miasto: -
Bratanek marzy o torcie w kształcie smoka. Macie pomysł jak się do niego zabrać? Na razie nie wie, że próbuję go zrobić, bo jak mi nie wyjdzie to nie chcę żeby było rozczarowany.
U nas to samo. Dzisiaj zaczynają się wakacje. Oby pogoda dzieciakom dopisała Pierwszy dzień lata był upalny jak nigdy. Normalnie żar lał się z nieba. Teraz nie wiem jak u Was ale u mnie leje i co chwilę się błyska i grzmi. Zapowiada się burzowa noc.
mocsłodkości napisał(a): biedroneczki napisał(a): Jak zabezpieczyć rośliny przed motylami bielinkami? Skubane składają jajka na liściach moich roślin i po jakimś czasie te nieszczęsne gąsienice wyżerają mi liście i niszczą rośliny.
Ja codziennie chodzę i sprawdzam spód liści. Jak widzę jajeczka to je zgniatam.
Też tak robiłam
mocsłodkości napisał(a): ciasteczka napisał(a): mocsłodkości napisał(a): A sernik pieczesz na kruchym cieście czy bez ciasta?
Serniki robię na kruchym cieście.
A ciasto podpiekasz przed wyłożeniem masy serowej czy dajesz na surowe?
Podpiekam ciasto przed wyłożeniem masy serowej.
Możesz pianę do bez ubijać najpierw nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. To sprawi, że cukier się rozpuści.
Próbował ktoś zaprawiać rzodkiewki? Jak one smakują? Mają coś z rzodkiewek czy ich smak niczym nie przypomina tego warzywa?
Do czego ich się używa?
Macie przepis na sernik z takim spodem?
biedroneczki napisał(a): ciasteczka napisał(a): Jak zabezpieczyć tortownicę żeby wlane do niej ciasto nie uciekało spodem? Problem jest przy sernikach. One zwiewają aż miło. Przy biszkoptach tego nie zauważyłam.
Możesz formę położyć na folii aluminiowej i owiń spód
Próbowałam z folią aluminiową. Trochę pomogło, bo część masy serowej zatrzymała się w folii aluminiowej a część spadła na spód piekarnika. Spaliło się na węgiel. Dymu w piekarniku było co nie miara.
mocsłodkości napisał(a): A sernik pieczesz na kruchym cieście czy bez ciasta?
Serniki robię na kruchym cieście.
mocsłodkości napisał(a): Jakiego cukru używacie do robienia bez? Jak robiłam ostatnio to mimo iż ubijałam białka z cukrem długo na bezach widać było kryształki cukru. Co zrobić żeby się to nie powtórzyło?
Może cukier był gruboziarnisty?