Domowa kiełbasa

Mąż zrobił wędzarnię. Chcielibyśmy ją wypróbować. Może nam ktoś polecić proste przepisy na wędliny i mięsa do wędzenia? Jesteśmy w tym temacie zieloni, a marzy nam się domowa wędlina

Schab z rękawa

Zawsze piekłam schab nadziewany w piekarniku bez rękawa. Tym razem chciałam wypróbować pieczenie tego rodzaju mięsa w tym właśnie rękawie. Jak długo piecze się taki schab? Tak samo długo jak bez rękawa czy może krócej, a może dłużej?

Fasolka po Bretońsku2

Mam świeżą miękką fasolę typu Jaś. Można z takiej fasoli przygotować fasolkę po bretońsku czy fasolki się rozgotują?

Boczek

  • Forum: Boczek

Co zrobić, żeby plasterki boczku upieczone w piekarniku były chrupkie jak chipsy a nie giętkie i mało ciekawe?

Pierogi

Mam problem z pierogami, a właściwie nadzieniem. Ciasto jest lekkie i delikatne, ale nadzienie znika. Daję go sporo do pierogów, ale po ugotowaniu wyglądają płasko. Tak się dzieje głównie z pierogami z nadzieniem owocowym. Macie na to jakiś sposób?

Masło orzechowe

Jak zrobić domowe masło orzechowe? To, które można kupić w sklepie jest makabrycznie drogie i nie zawsze warte swojej ceny. Chodzi o typowe masło z orzechów. Bez jakiś dodatków.

Lunch w pudełku

Macie pomysł na zdrowy posiłek zrobiony w domu, który można włożyć do specjalnego pudełka i zjeść w pracy?

Frytki

  • Forum: Frytki

Jakie frytki najczęściej goszczą w Waszych stołach? Wolicie smażone czy pieczone w piekarniku?

Herbata

  • Forum: Herbata

Jaką herbatę najczęściej kupujecie? Stawiacie na owocowe, czarne czy może zielone? A może jeszcze inne?

Owoce suszone i kandyzowane

Jakie owoce suszone i kandyzowane lubicie najbardziej i do czego ich najczęściej używacie? Macie jakieś swoje ulubione przepisy?