Odp: Strucla - makowiec i masło
A co do masła, to mam dziurę w pamięci. Nie pamiętam czerwonego i niebieskiego, ale pergaminowe z krówką, które można było kupować na połówki i ćwiartki
Ale myślę, że kolory były związane z zawartością tłuszczu, tak jak przy mleku, które występowało ze złotym (tłuste) i srebrnym (chude) kapslem
Odp: Strucla - makowiec i masło
Hmm, zadajesz trudne pytania
Ja to rozumiem tak: każda strucla makowa jest makowcem, ale nie każdy makowiec jest struclą makową. Klasyczna strucla makowa jest pieczona z ciasta drożdżowego, które sobie trzykrotnie wyrasta, rozwałkowanego i zwiniętego z nadzieniem w rulon.
Ten makowiec
https://gotujmy.pl/makowiec-krucho-drozdzowy,przepisy,175728.html
jest upieczony z ciasta krucho-drożdżowego, chłodzonego w lodówce. Może dlatego autor przepisu tak go właśnie nazwał.
Ja nie jestem kulinarną fundamentalistką i spokojnie mogłabym go nazwać roladą makową krucho-drożdżową
Ale ponieważ nie jestem cukiernikiem tylko ekonomistką, więc nie upieram się przy swojej opinii
Odp: Czy może być sok z cytryny zamiast z limonki ? ( pasta do ryby )
aga2993 napisał(a): chcę zrobić pastę do ryby by nią natrzeć w przepisie są takie składniki : jogurt naturalny kolendra ziele angielskie , chili , rozgnieciony czosnek i sok z limonki .
Czy zamiast soku z limonki mogę dodać sok z cytryny ?
Według mnie zupełnie spokojnie
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
2milutka napisał(a): a u mnie jak nie było nagrody z konkursu tak nie maMoże jutro?
Nie martw się Agatko, opóźnienie pewnie przez to, że przed Świętami poczta ma naprawdę dużo pracy
Odp: Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;
Bernadetta napisał(a): jaNina napisał(a): Bernadetta napisał(a): Dziś ja również się pochwalę kilkoma gadżetami, które w ostatnim czasie do mnie dotarły... A wczoraj otrzymałam maila z informacją o tym, że wygrałam warsztaty kulinarne z Kurtem Schellerem oraz tablet Samsunga i nadal nie mogę w to uwierzyć
Gratulacje!
Kilka lat temu miałam przyjemność poznać Kurta Schellera - to naprawdę barwna postać!
Mam nadzieję że podzielisz się wrażeniami )
Powodzenia!
Na warsztatach było super Najadłam się, napiłam (ale nie upiłam, hihi ) i trochę nauczyłam Więcej info znajdziecie na blogu: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2012/12/Swieta-dookola-Swiata-z-Kurtem-Schellerem.html Pozdrawiam, Bernadetta
Super Bernadetko, z przyjemnością zajrzę
Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
Kilkanaście dni temu dotarły do mnie nagrody zamówione z katalogu - w komplecie i idealnym stanie. Wprawdzie liczyłam na inny kolor paszportówki, ale to szczegół
Natomiast dzisiaj odebrałam z poczty nagrodę za przepis wyróżniony w konkursie "korzenne wypieki". Bardzo dziękuję
Marysia Gandzia napisał(a): Dzień dobry, jestem mloda gospodynia w kuchni ktora dopiero zaczyna poznawac swiat przypraw aromatow i z dnia na dzien lubi to coraz bardziej Jestem mama dwuletniego Leona i obecnie w kolejnej ciazy
Dzień dobry Marysiu
Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;
evita0007 napisał(a): edytaha napisał(a): A ja chciałam się pochwalić moją pierwszą w życiu wygraną. Właśnie odebrałam z poczty nagrodę z konkursu "dyniowe smaki"
Super książeczka gratuluję Edyś
Rzeczywiście super Dziękuję Ewuś
katarzynka455 napisał(a): Ja również dołączę do gratulacji dla obydwu Pań.Gratuluję wygranych książeczek.
Dziękuję
Dźwięk dobry