Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
Mam w znajomych osobę, która 5 stawia tylko przepisom swoim i osób, które również tak oceniają jej przepisy - na zasadzie wzajemności. Zaś na niektórych użytkowników, mających świetne przepisy, rzetelnie, krok po kroku opisane, z pięknymi zdjęciami, jest niesamowicie zawzięta. Myślę, że to złośliwość, zawiść, niespełnienie?
Uważam, że skoro serwis jest już tak bardzo rozbudowany, to chyba można byłoby dodać funkcję sprawdzania kto ocenia nasze przepisy, ewentualnie z tych ocen całkowicie zrezygnować. Nie wszyscy użytkownicy mają grubą skórę i z pewnością niezasłużone negatywne oceny zniechęcają ich do aktywności na portalu.
Sama miałam sytuację, że dziewięć moich przepisów pod rząd dostało "pałkę" i z ciekawości długo szukałam, aż znalazłam kto to zrobił. W prywatnej wiadomości zapytałam o uzasadnienie tak niskich ocen, po czym dostałam odpowiedź "BO TAK". Było mi baaaardzo przykro
zewa napisał(a): Ja mam takie pytanie i sugestię dla Redakcji. Otóż mamy możliwość zobaczenia kto ocenia przepis na 5. Ale już 4,3,2,1 nie. Nie chodzi o to, że mój akurat został oceniony na 1 ale o inne przepisy, które nijak się mają do dania przepisowi 1. Są to dobre przepisy, zrozumiale napisane, dodane dobre zdjęcia i jak widzę przy takim przepisie 1 to ręce opadają. Wiem, że to nie ma znaczenia ale odnoszę wrażenie, że taka osoba nie czyta przepisu a wali z nudy 1 za 1. Trochę to niefajne i osobiście wolałabym wiedzieć kto ocenia te przepisy. Bez obaw nie byłoby to zemstą na danej osobie ale wolałabym wiedzieć jeśli przepis oceniono na każdą ocenę a nie tylko na 5. Co Wy użytkownicy co tym sądzicie i co sądzi o tym Redakcja ?
Odp: Odp: Odp: Filtrowanie nalewek
ciasteczka napisał(a): Na to nie wpadłam Jak długo trwa filtrowanie nalewki przez taki filtr? Jak to to robisz? wkładasz filtr np do mniejszego słoika i wlewasz do niego nalewkę?
Używam plastikowego filtra, wkładam do niego filtr papierowy i całość stawiam na dzbanku. Po przefiltrowaniu przelewam do butelki. Troszkę to trwa, ale w międzyczasie można zająć się czymś innym
Odp: Odp: Odp: Błyszcząca polewa
ciasteczka napisał(a): edytaha napisał(a): ciasteczka napisał(a): Mam pytanko. Znacie przepis na błyszczącą, gładką i łatwo się krojącą polewę na ciasto? Zawsze jak robię polewę to wychodzi mi matowa i klei się do noża, przez co kawałki ciasta wyglądają mało apetycznie. Jak zrobić idealną polewę?
Polecam polewę z dodatkiem żelatyny, jest idealna
Sposób wykonania znajdziesz w moim przepisie na tort
https://gotujmy.pl/tort-kakaowy-z-cytrynowa-pianka,przepisy-torty-przepis,196555.html
Co mnie pokusiło, żeby wchodzić na stronę tortu o tej porze Nawet polowe warunki nie zmienią faktu, że wygląda on genialnie. A jeśli chodzi o polewę to dokładnie takiej szukałam W końcu będę miała normalną apetyczną polewę na cieście, a nie Bóg jeden wie co
Cieszę się, że mogłam pomóc, mam nadzieję, że to będzie dokładnie to , czego szukasz
Te szumowiny to po prostu ścięte białko i są różne szkoły jak z nimi postępować. Można je po zagotowaniu rosołu zebrać sitkiem i wyrzucić, albo zostawić w spokoju, podczas długiego, powolnego gotowania same opadną na dno garnka. Byleby później, podczas nalewania nie mieszać zbyt energicznie łyżką wazową, to rosół pozostanie klarowny
skuter5 napisał(a): Mamy w domu kilka sadzonek różnych ziół. Rosną jak szalone i nie nadążamy ze zrywaniem ich. Zastanawiam się nad ususzeniem ich. Jeszcze nigdy tego nie robiłem stąd moje pytanie jak to zrobić? Niby śmieszne, ale mam to robić w ciemnym pomieszczeniu czy nie musi być ciemno? Miejsce ma być przewiewne, czy nie jest to aż tak ważne? A może w piekarniku? Niestety nie mam suszarki do warzyw i owoców.
Ja takie sukcesywnie zbierane, niewielkie ilości ziół rozkładam na tacy, którą stawiam gdzieś w pokoju poza zasięgiem kota, i codziennie sprawdzam czy wyschły. Jak tylko są suche, od razu zbieram i chowam do słoiczków.
skuter5 napisał(a): Mam pytanko wie ktoś może jakie ciasta można bez problemów zamrozić? Chodzi o ciasta już upieczone. Jak długo takie zamrożone ciasto może " siedzieć" w zamrażarce bez szkody dla smaku ciasta?
W temperaturze poniżej -10 stopni można przechowywać do kilku miesięcy. Oczywiście zarówno ciasta upieczone, jak i surowe, wcześniej uformowane.
skuter5 napisał(a): Robiłem ostatnio ciasto kruche ze śmietaną. Niby nic nadzwyczajnego w końcu to zwykłe ciasto, ale miałem potem problem z wałkowaniem. Ciasto było jakby z gumy. Rozciągało się i wracało do poprzednich rozmiarów. Czy to normalne czy może ja coś sknociłem? Będę wdzięczny za wszelkie informacje i rady.
Śmietana w żadnym wypadku nie sprawia, że ciasto staje się gumowe. Może zamiast szybko połączyć składniki, ciasta, za długo je wyrabiałeś?
ciasteczka napisał(a): Chciałam przefiltrować nalewkę z truskawek. Użyłam gazy ale nie powiem, żeby ta filtracja była jakaś perfekcyjna. Czego używacie do filtrowania nalewek?
U mnie sprawdza się papierowy filtr do kawy
ciasteczka napisał(a): Mam pytanko. Znacie przepis na błyszczącą, gładką i łatwo się krojącą polewę na ciasto? Zawsze jak robię polewę to wychodzi mi matowa i klei się do noża, przez co kawałki ciasta wyglądają mało apetycznie. Jak zrobić idealną polewę?
Polecam polewę z dodatkiem żelatyny, jest idealna
Sposób wykonania znajdziesz w moim przepisie na tort
https://gotujmy.pl/tort-kakaowy-z-cytrynowa-pianka,przepisy-torty-przepis,196555.html
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Pękające naleśniki
Nie zapomnisz