Wlasnie ten swiat jest piekny, bo ludzie maja wyobraznie Gdyby nie to, zanudzilbys sie w standarowych potrawach Ja tez nie mieszkam w Polsce i mysle, ze to wlasnie wyobraznia jest najwazniejsza
edytaha ma rację - strucla zawsze zawijana ( nie koniecznie musi być z makiem ) . Makowiec może być struclą makową , plackiem makowym , makowcem bez ciasta , makowcem na różnym cieście .
Co do masła to pamiętam że było po 25 dag kostka . Niebieskie ( nadruk ) było tańsze i o mniejszej zawartosci tłuszczu , czerwone - droższe o większej zawartości tłuszczu . Było jeszcze ,,Delikatesowe" najdroższe i najlepsze ale nie pamiętam wyglądu opakowania . No i szczyt mego pożądania eksportowe masło norweskie solone w blokach na wagę - uwielbiałam je ( to był chyba Lurpak - u nas jest teraz w sprzedaży nie solone w Anglii jest te lekko słone- pyszne )
zmieniono 1 raz (ostatnio 26 gru 2012 19:36 przez Babciagramolka)
A co do masła, to mam dziurę w pamięci. Nie pamiętam czerwonego i niebieskiego, ale pergaminowe z krówką, które można było kupować na połówki i ćwiartki
Ale myślę, że kolory były związane z zawartością tłuszczu, tak jak przy mleku, które występowało ze złotym (tłuste) i srebrnym (chude) kapslem
Hmm, zadajesz trudne pytania
Ja to rozumiem tak: każda strucla makowa jest makowcem, ale nie każdy makowiec jest struclą makową. Klasyczna strucla makowa jest pieczona z ciasta drożdżowego, które sobie trzykrotnie wyrasta, rozwałkowanego i zwiniętego z nadzieniem w rulon.
Ten makowiec
https://gotujmy.pl/makowiec-krucho-drozdzowy,przepisy,175728.html
jest upieczony z ciasta krucho-drożdżowego, chłodzonego w lodówce. Może dlatego autor przepisu tak go właśnie nazwał.
Ja nie jestem kulinarną fundamentalistką i spokojnie mogłabym go nazwać roladą makową krucho-drożdżową
Ale ponieważ nie jestem cukiernikiem tylko ekonomistką, więc nie upieram się przy swojej opinii
Tak z ciekawości - jaka jest różnica między struclą makową a makowcem?
Np. dzisiaj wstawione te dwa przepisy są niemal identyczne pod względem składników i wyglądu, jeden jest nazwany makowcem
https://gotujmy.pl/makowiec-krucho-drozdzowy,przepisy,175728.html
a drugi struclą makową
https://gotujmy.pl/pyszna-strucla-makowa,przepisy,175719.html
Druga rzecz co mi się przypomina to kiedyś dawno, dawno temu, jak człowiek był dzieciakiem, pamiętam, że były dwa rodzaje masła - czerwone i niebieskie. Nie pamiętam jaka była między nimi różnica.
Strucla - makowiec i masło
Obserwuj wątekOdp: Odp: Strucla - makowiec i masło
Malgosia*Ieper
Odp: Strucla - makowiec i masło
Babciagramolka
Co do masła to pamiętam że było po 25 dag kostka . Niebieskie ( nadruk ) było tańsze i o mniejszej zawartosci tłuszczu , czerwone - droższe o większej zawartości tłuszczu . Było jeszcze ,,Delikatesowe" najdroższe i najlepsze ale nie pamiętam wyglądu opakowania . No i szczyt mego pożądania eksportowe masło norweskie solone w blokach na wagę - uwielbiałam je ( to był chyba Lurpak - u nas jest teraz w sprzedaży nie solone w Anglii jest te lekko słone- pyszne )
Odp: Strucla - makowiec i masło
Polpal
Odp: Strucla - makowiec i masło
edytaha
Ale myślę, że kolory były związane z zawartością tłuszczu, tak jak przy mleku, które występowało ze złotym (tłuste) i srebrnym (chude) kapslem
Odp: Strucla - makowiec i masło
edytaha
Ja to rozumiem tak: każda strucla makowa jest makowcem, ale nie każdy makowiec jest struclą makową. Klasyczna strucla makowa jest pieczona z ciasta drożdżowego, które sobie trzykrotnie wyrasta, rozwałkowanego i zwiniętego z nadzieniem w rulon.
Ten makowiec
https://gotujmy.pl/makowiec-krucho-drozdzowy,przepisy,175728.html
jest upieczony z ciasta krucho-drożdżowego, chłodzonego w lodówce. Może dlatego autor przepisu tak go właśnie nazwał.
Ja nie jestem kulinarną fundamentalistką i spokojnie mogłabym go nazwać roladą makową krucho-drożdżową
Ale ponieważ nie jestem cukiernikiem tylko ekonomistką, więc nie upieram się przy swojej opinii
Strucla - makowiec i masło
Polpal
Np. dzisiaj wstawione te dwa przepisy są niemal identyczne pod względem składników i wyglądu, jeden jest nazwany makowcem
https://gotujmy.pl/makowiec-krucho-drozdzowy,przepisy,175728.html
a drugi struclą makową
https://gotujmy.pl/pyszna-strucla-makowa,przepisy,175719.html
Druga rzecz co mi się przypomina to kiedyś dawno, dawno temu, jak człowiek był dzieciakiem, pamiętam, że były dwa rodzaje masła - czerwone i niebieskie. Nie pamiętam jaka była między nimi różnica.