Odp: Noże w kuchni
- Forum: Noże w kuchni
A ja mam polskie Gerlachy i jestem bardzo zadowolona. Nie są tanie (300zł), ale warte tej ceny!
Staż w Gotujmy: 5833 dni
Miasto: Legnica
A ja mam polskie Gerlachy i jestem bardzo zadowolona. Nie są tanie (300zł), ale warte tej ceny!
Też kupuję większą ilość pieczywa i zamrażam.Oprócz serników mrożę też ciasta. Po rozmrożeniu wszystko jest świeżutkie!
Babciagramolka napisał(a): Wiele osób zaczyna zerkać na ceny . Niektórych zaczyna to przerażać . Postanowiłam uruchomić ten wątek i zamieszczać w nim wszelkie sprawdzone pomysły i przepisy na przetrwanie ciężkich czasów .
Jedno co chcę powiedzieć na wstępie - to że żywność drożeje nie musi oznaczać , ze zaczniemy jadać gorzej .To tylko będzie od nas wymagało poświęcenia więcej czasu w przygotowanie posiłków ( nie zawsze ) i planowania i nie marnowania żywności i zaangażowania w gotowanie . Czasem jest tak , że pracujemy od rana do wieczora i tego czasu nie ma . A no trzeba wtedy poświęcić sobotę czy niedziele na gotowanie na zapas albo posłac rodzine spać i gotować w nocy- niestety cos za coś .Ale za to odczujemy to natychmiast w kieszeni .Zapewniam , ze warto.
Dziś pierwsza propozycja na oszczędnosci . ,, Puszysta zupa krem z buraków "
Mozna podac do popicia albo z grzankami z podeschłej bułeczki obrumienionej na oleju.
Jak już mamy taka zupkę to drugie może byc lżejsze i mniej kosztowne - no i nic nam się nie zmarnuje .
Zapraszam wszystkich do dzielenia się pomysłami na oszczędne gotowanie .
Buniu, chcemy więcej Twoich bezcennych rad! A zupa apetyczna i pięknie podana, wcale nie wskazuje na to,że jest "kryzysowa"!
Śliweczka napisał(a): Henia napisał(a): Śliweczka napisał(a): Witam!Mam pytanie.W listopadzie została przyznana mi nagroda za awans.Adres wysłałam w terminie.Do dzisiejszego dnia nic nie otrzymałam.Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam.
Śliweczko, o mnie też zapomnieli!
Droga Heniu!W takim razie wpadnij do mnie na torcik ananasowy i lampkę wina.Może nam to troszeczkę poprawi humor?Ale bardzo się cieszę,że przynajmniej my nie mamy sklerozy
Ale mamy satysfakcję z awansu! Daleko do Ciebie! Może w połowie drogi?
Tylko torcik zabierz ze sobą!
cherry napisał(a):
Śliweczka napisał(a): Witam!Mam pytanie.W listopadzie została przyznana mi nagroda za awans.Adres wysłałam w terminie.Do dzisiejszego dnia nic nie otrzymałam.Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam.
Śliweczko, o mnie też zapomnieli!
cherry napisał(a): Witajcie,
na mojegotowanie.pl pojawiła się osoba o nicku Cherry - w związku z pytaniami wyjaśniam, że to nie jestem ja - Cherry wisienka jest tylko jedna i jest ona na gotujmy, więc zamieszczony tam komentarz Kazika nie odnosi się do mnie.
Pozdrawiam
Tak, Wisienko, jesteś jedyna, niepowtarzalna i nasza! I tak niech zostanie!
thegrooba napisał(a): Uroczy! jak miło! Śliczny lisek, widać ze ma takie milutkie futerko i piekne oczy
I na pewno będzie mu u Was dobrze
Mój pierwszy piesek , dalmatynka Tusia, tez ze schroniska ją wzięliśmy jako 6 latkę. Przeżyła jeszcze 3 u nas. Tulke znalazlam na allegro i adoptowałam spontanicznie, przyjechala aż z Łomży, miala niecały rok. Teraz ma prawie 3. A Sugusa znalezlismy na stronie adopcyjnej dogów niemieckich, adoptowany już jako dorosły 3 latek. Teraz ma 7 i siwą mordkę.
To są dosłownie pierwsze minuty po przywiezieniu go ze schroniska.Też znaleźliśmy go na stronie Schroniska i zakochaliśmy się w nim.Jest już z nami ponad 2 miesiące i nie wyobrażam już sobie domu bez niego.Pieszczoch niesamowity.
cherry napisał(a): margolata napisał(a): Jak mam handrę no najczęściej wypijam gorącą kawkę i....niestety na tym się kończy bo w lodówce jest wtedy wszystko na co nie mam ochoty albo jak zabiorę się do gotowania to jak już coś zrobię na co miałam ochotę to moje smaki się zmieniają z prędkością światła i jakoś to co zrobiłam mi nie smakuje
najlepiej wtedy nie gotować tylko kawką się raczyć
Dobra dobra, pod tą Twoją kawką kryje się rum hihi
Nie pod ale w
Babciagramolka napisał(a): halinka3423 napisał(a): Hej
potrzebuje 3 przepisy na potrawy zgotowane
I potrawe duszona dla osoby z choroba zoladka wybor uzasadnij
Z gory dziekuje)
A może chociaz powiesz jakie są zalecenia lekarza co do diety , podasz wiek chorej osoby , czy ma jakies dodatkowe schorzenia , jest czy nie jest wegetarianinem , czegoś zdecydowanie nie jada , jakie są możliwości finansowe tej osoby , jaki jest dostęp do produktów ( wieś czy duże miasto ) , jakim sprzętem AGD dysponuje ten kto bedzie gotować ( parowar , malakser , Garnek Rzymski, naczynia żaroodporne, mikser ) ?
I co to u licha są potrawy zgotowane ? + Gotowane ?
Buniu, coś tu nie tak! Wczytaj się w ten post? Po co uzasadniać wybór/ Myślę,że to do jakiejś pracy bardziej potrzebne niż choremu.