Odp: Automat do pieczenia chleba
- Forum: Automat do pieczenia chleba
Andziu, na kazdej gotowej mieszance jest przepis jak przygotowac chlebek. Do automatu dodaje sie najpierw wszystkie mokre skladniki (np. letnia woda czy mleko, jajka, stopione maslo lub olej) a nastepnie suche skladniki ( maka i zawsze na koncu suche drozdze). Nastawiam program na wyrabianie ciasta, po kilku minutach mozna dosypac np.ziarenka slonecznika, z dyni , rodzynki, orzechy lub inne. Wyrosniete ciasto przekladam do keksowki wylozonej papierem do pieczenia, nacinam ostrym nozem i albo posypuje maka albo smaruje woda. Odstawiam na ok.30-40 min. w cieple miejsce. Piekarnik nagrzewam do temp. 220 stopni, nagrzany spryskuje wode lub wkladam na dno piekarnika kilka kostek lodu. Chleb pieke 10 min. w temp. 220 stopni a nastepne 30-40 min. w temp. 180 stopni. Upieczony chlebek uwalniam z papieru do pieczenia i odkladam na podstawke do ostudzenia