Odp: Święta poza granicami kraju - podziel się swoją opowieścią
Ja też uważam,że Polskie Święta są najpiękniejszeSpędzałam Świeta w USA i teraz tutaj w UK i nie chcałabym zamienić polskich świąt na żadne inne.A pamiętam jak u jednej rodziny w USA ekipa montowała choinkę.Dom mieli ogromny więc choinka też musiała taka być,cała ekipa choinkę mocowała i przystrajała,a pani domu tylko się przyglądala.Jaka z tego przyjemność,chyba żadna.Tutaj w UK szał zakupów świątecznych już od dawna(potem będą te prezenty oddawać),teraz w szkolach jest czas wręczania sobie karteczek z życzeniami,co nawet jest bardzo miłe,tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość żeby wypisać 50 karteczek plus dodatkowo dla nauczycieli
No i jeszcze taka ciekawostka,w UK bardzo popularna na święta jest brukselkaBrukselka u nich to coś jak u nas karp na świątecznym stole
Jarocin(nigdy nie byłam)
in
Światło nosisz je w sobie,światło nie zgaśnie choć byś chciał... -nie boję się,gdy ciemno jest....- Ciemno wszędzie głucho wszędzie co to będzie, co to będzie
Nim zrobi się ciemno szare chmury nade mną
Odejda stąd i nie wrócą nigdy
Ten świat po prostu jest dziwny...... dziwny jest ten świat...
Odp: Odp: Złota myśl na dziś:)
szklanka napisał(a): W moim rodzinnym mieście od lat na ścianie jednej kamienicy pokutuje napis nabazgrany sprayem. Pokutuje bo kamienica dawno remontu i malowania nie widziała, ale napis wciąż aktualny: "Ludzie myślcie, to nie boli"
I moje ulubione powiedzenie: "Moja definicja lidera jest taka, weźmy się i... zróbcie"
No tak,nie ma to jak dobry lider: D
Babciagramolka napisał(a): Wraz innymi bloogerami wzięłam na zaproszenie strony Przepisy.pl (http://www.przepisy.pl/ ) w akcji ,, Sekrety soczystych piersi z kostką rosołową z kury Knorr " .
W akcji tej wstawiłam na swój bloog ,, Buniabaje w kuchni " 2 przepisy :
Pieczarki z pieczoną piersią kurczaka
http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/11/sekrety-soczystych-piersi-z-kostka.html
Pierś kurczaka grillowana na przekąskę
http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/11/sekrety-soczystych-piersi-przekaska-na.html
Właśnie przyszedł prezent za udział w tej akcji . Patelnio-wok firmy BergHoff ( średnica 36 cm ) z kolekcji Earth chef Monteana Collection .Do tego zestaw różnych kostek bulionowych i do mięs Knorra :
świetna patelnia,gratuluję[Flower]
Syrenka
ka
Odp: Odp: Odp: Złota myśl na dziś:)
misia5 napisał(a): Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
(Phyllis Diller)
Jakież to powiedzonko jest prawdziwe
Prawdziwe do bólu,u mnie tak samo zawsze jest,po każdym sprzątaniu porządek jest gdzieś tak pół godzinki: D: D: D
Odp: Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by był
smakosz 1988 napisał(a): agabi22 napisał(a): bernika napisał(a): a ja mam pytanie do jakosci przepisów i zdjęć o ktorych tu ciągle jest mowa i o ktore jakis czas temu byla tu awantura i zmiana regulaminu. czy takie zdjecie powinno wogóle zostac zakwalifikowane? bo wg mnie nie spełnia zasad regulaminu, niewyrazne, rozmazane, jakosc pozostawia wiele do zyczenia, nie sposob rozpoznac co wogóle na tym zdjeciu jest. o jakosci samego przepisu nie bede dyskutowac (napisłam to w komentarzu) bo jak dla mnie jest to gotowa mrozonka warzywna wrzucona na patelnie i posypana vegeta, tak wiec przepis niczego nowego nie wnosi. https://gotujmy.pl/duszony-bukiet-warzywny-dla-lasuchow,przepisy,126802k1.html#ac
a w tym przepisie brak wole informacji o farszu, w składnikach jest w opisie brak; https://gotujmy.pl/domowe-pierozki-wg-smakosza-z-barszczyki,przepisy,126800.html
reszty przepisow smakosza komentowac nie bede bo brak mi slow.. dziewczyna nudzi sie wyrane przepisujac ksiązki.
Berenika, muszę stanąć w obronie smakosza. Smakosz dodaje przepisy i dopóki nie zostanie udowodnione że są plagiatami nie możemy ich usunąć. Kobitka dodawała wiele przepisów bez zdjęć i było źle. Kiedyś na forum zarzucano jej właśnie , że pewnie nie używa nawet tych przepisów bo nie ma zdjęć. Wytłumaczyła, że zdjęcia może robić tylko komórką, tak więc za namową innych użytkowników , zaczęła takie dodawać i teraz jest również źle. Jeżeli czegoś brakuje w przepisie proponuje napisać na priv albo dodać komentarz z prośbą o wyjaśnienie. Kochane przecież możemy to zrobić aby była miła atmosfera na stronie.
Agabi wiesz jak ja się staram i znów źle jest. Bolą mnie oskarżenia Bereniki która pisze że ja wszystko daję z książki co jest nieprawdą.Robiłam ostatnio pierogi, starałam się każde zdjęcie uchwycić żeby było wiadomo co i jak, nawet foto z farszem mam ale się nie zmieściło już.Wszystko pouzupełniałam.Idę stąd bo tak chamskich ludzi i nie życzliwych jeszcze nie widziałam.Mam sobie fotografa sprowadzić żeby wyostrzył mi foto? mam aparat 2.0 piksela więc jakie mają być zdjęcia? wesołych świąt wam życzę
Oj tam,nie marudź smakosz tylko bierz się za uczciwe wstawianie przepisów a będzie OK[Flower]
Tit napisał(a): Serdeczne gratulacje - w twój talent wierzę, jeszcze zostaniesz gwiazdą kulinarną TVN albo TVP
Też tak myślę,Iza ma talent do robienia zdjęć,świetnie gotuje i ma ogromną siłę przebicia
Jest wiele osób świetnie gotujących(nawet ja) ale nie każdy ma taką siłę przebicia i talent,nasza Iza to wszystko ma-powodzenia
Lody(jak ja je lubię-najbardziej śmietankowe albo waniliowe z peacanami-chyba tak to się pisze)
dy