Jestem emerytem, uwielbiam gotować, pisać wierszyki, jestem majsterklepką wysokiej Klasy chachachachacha

Na innych portalach występowałem lub występuję jako Lajan lub Janla.

Odp: 7 0 0 0 przepisow na Gotujmy !

Dziękuję, cieszę się razem z Wami, że przybywa osób i przepisów. Miałem szczęście, to czysty przypadek.... ale cieszy.

Odp: 7 0 0 0 przepisow na Gotujmy !

Hura, rośnie nam portal, My się wzmacniamy,
to dopiero początek, więcej przepisów dodamy.
Na naszą stronę nowych użytkowników prosimy
a razem z nimi gwar i radość tutaj wnosimy.
Cieszmy się zatem z każdego tu dania,
szukajmy swoich przepisów i brać się do pisania.

Odp: Tu serwis ganimy :|

Zganić serwis? Żadna to sztuka,
wystarczy tylko ktoś, kto zwady szuka.
Lecz wentyl emocji tutaj być musi,
bo może być ktoś, kto na to się skusi.
Oczywiście, rzeczowo niech opisuje,
nerwów smakoszom przy okazji nie psuje.
Najlepiej, niech przedtem do stu policzy
i tym sposobem charakter poćwiczy.
Zanim emocjom ponieść się damy,
zastanówmy się a potem luz mamy.
I jeszcze rada, nim odpowiedź komuś damy,
bardzo dokładnie jego wypowiedź czytamy.

Odp: Witajcie

Oj, Yola, ledwo się tutaj przywitała,
już wszystkim piwko zaproponowała.
Zdrowie więc Yolu, toast wznosimy,
rozgość się tutaj, serdecznie prosimy.

Odp: hej

  • Forum: hej

Kamil na stronie powitanie zaczyna,
jest młody, ale przecież nie Jego wina.
Panie więc czule do siebie go przytulają,
zrobić mu krzywdę nikomu nie dają.
Nadzieje też w nim wielkie pokładają,
może jakieś ciekawe danie poznają?
Winko w kielichach, szklanice stukają,
Kamilku, jesteś za młody, szczebiotają.
Kamil pracowity, przepisy już wstawił,
teraz chce winka i będzie się bawił.

Odp: Witam w zacnym gronie

Gulasz

Kamil z Kingą apetyt mają
o przepis na danie mnie pytają.
Teraz mam problem panowie, panie,
chcą ode mnie smaczne danie.
Mięska się im chyba zachciało,
więc dopytują się o nie śmiało.
Zupki Wam chce się smakować?
czy drugie danie mam wam szykować?
Kamil tak się doprasza,
że do gulaszu najlepsza kasza.
Kamilu czy znasz potem skutki?
Smakosz po gulaszu nie jest malutki.
Skoro jednak tego chcecie,
dobrze, przepis mieć będziecie.
Zaczniemy na wieprza polowanie,
bo z 40 dkg potrawa powstanie.
4 dkg tłuszczu też by się przydało,
ze 3 dkg mąki gdyby pozostało.
Jeszcze Wam się nie chwaliłem,
ile to warzyw jesienią ususzyłem.
Lecz gdybyście takich nie mieli,
to brać nożyk, będziemy cieli.
Żeby waga nam się zgadzała,
równowaga 40 dkg by się przydała.
Żeby sprawiedliwie w warzywach panowało,
po równo wszystkiego by się przydało.
Marchew,pietruszkę, seler, cebula,
to wszystko do garnka hula.
Kapusta włoska, pory, fasolka,
groszek zielony, o to jest polka.
Pół listka bobkowego by się miało,
to razem z solą i pieprzem by się dodało.
Kiedy to wszystko tak robimy,
w tym czasie mięsko na drobno kroimy.
Solimy, pieprzymy w mące bawimy i smażymy.
Obsmażamy silnie i śmiało,
parę razy by się też to obracało.
Mięsko do garnka wrzucamy,
teraz cebulkę podsmażamy.
Razem to w garnku mieszamy,
1/8 l wody spokojnie dodamy.
Uf! Chwilkę czasu mamy?
Ok! To kawę wypijamy.
Mięsko w między czasie sprawdzamy,
czy już dochodzi? Widelec pchamy.
Och, już miękkości nabrało,
więc teraz resztę warzyw by się dosypało.
Razem to wszystko dusimy,
o listku bobkowym też nie zapomnimy.
Podnieść pokrywkę, posmakować,
popieprzyć, posolić , dodać mąki, gotować.
Żeby gulasz lepiej smakował,
ziemniaków bym też ugotował.
Tak pomysłowo gulasz zrobiony,
będzie szybko na obiad wtrojony.
Ciekaw jestem co na to powiecie,
jak gulasz tak zrobiony zjecie.

Odp: Odp: Odp: Odp: Przygoda letnia …satyra

spalona fabryka i sterczący komin. hahahahaha

Odp: Odp: Odp: Witam w zacnym gronie

dziękuję, postaram się jeśli nie będzie to komuś przeszkadzało, że to rymy częstochowskie

Odp: Odp: kawa czy herbata?

biała


czerwone czy czarne?