Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)
Odp: Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Sarenka, może babeczkę?
Odp: Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
Sarenko, mam znajomych "zagrzybionych", którzy robią takie zdjęcia, że mnie wstyd swoje czasami wstawiać Ale dziękuję Wam bardzo za miłe słowa
Odp: Odp: Popołudniowe ploteczki
- Forum: Popołudniowe ploteczki
a ja jednak myślę, że to chochlik bo skoro ja piszę o tuńczyku w oleju, w puszce a "to" dorzuca mi bez sensu tę oliwę hiszpańską to jestem prawie pewna, że to jednak diabełek jakiś tam gdzie będzie słowo "olej" doda "lub oliwa hiszpańska" ...
Odp: Odp: Popołudniowe ploteczki
- Forum: Popołudniowe ploteczki
właśnie, wrzuciłam przepis na makaron z tuńczykiem https://gotujmy.pl/makaron-z-tunczykiem,przepisy,48253.html
jeszcze nie zaakceptowany a już jest w nim oliwa hiszpańska i ma się ona do przepisu jak...nie będę się brzydko wyrażać, ale coś jest nie tak
Odp: Odp: Popołudniowe ploteczki
- Forum: Popołudniowe ploteczki
nie mam pojęcia o co chodzi z tą oliwą, ale widziałam ją też w przepisie chyba IwonyF....ciekawe, czy sama tak napisała czy może jakiś chochlik nam się zakradł
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
ja dziś poszłam na łatwiznę i zrobiłam błyskawiczny obiadek - makaron z tuńczykiem
Odp: Odp: Nie mam pojęcia co robić!
- Forum: Nie mam pojęcia co robić!
Sarenko, jest taka śmietana UHT w kartoniku i jej nie trzeba trzymać w lodówce. Ja co prawda nawet taką chowam do lodówy żeby była "w razie czego" zimna, ale musu nie ma, nie skwaśnieje.
Podsumowując: śmietana do ubicia musi być dobrze schłodzona i ubija się ją trzepaczką albo mikserem, ale na niskich obrotach Cukier dodaje się do smaku pod koniec ubijania.
Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
oczywiście mnie interesują nie tylko jadalniaki ale wszystkie inne grzybki też
8. twardówka anyżkowa (muszlowata)
9. muchomorek czerwony
10. koralówka wysmukła (gałęziak)
Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
5. galaretek kolczasty (jadalny nawet na surowo, sropiony cytrynką jak ostryga)
6. mleczaj świerkowy
7. kolczaki obłączaste
Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
na spacery po okolicznych lasach wychodziliśmy rano i drugi raz po południu, i mimo tłoku w lesie zawsze było przynajmniej pół dużego kosza pozysku
3. młody pociec (borowik ceglastopory)
4. rodzinka ceglasi (borowików ceglastoporych)