Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;

misia5 napisał(a): mala-madzia napisał(a): misia5 napisał(a): mala-madzia napisał(a): Heh pralinki- te ktore ja zrobilam po raz pierwszy w zyciu z polewy czekoladowej nie wyszly az tak najgorzej hehe co prawda dwie za szybko wyjelam i sie rozpadly ale pozostale ok:-P pewnie z czekolady trudniej sie robi... Ale tez sprobuje ;-)

Jeśli mogę Ci coś doradzić to nie smaruj foremek olejem. On sprawia, że foremka jest śliska i czekolada się jej "nie chwyta" tylko spływa na dół.

Foremki smaruje się olejem przy wypiekach
Dziekuję za radę ;-) gdy jednak nie posmarowalam dwoch foremek to pralinki rozpadły się dlatego je posmarowałam by ułatwić wyjmowanie ;-)



Za wcześnie je wyjmowałaś lub za cieniutko posmarowałaś foremki. Warstwa czekolady w foremce powinna mieć około 1-1,5 mm grubości. Gdy jest zbyt cieniutka pęka.

Moja córka, która ma 5 lat robiła ostatnio czekoladki z nadzieniem kokosowym. Uparła się, że jedna warstwa czekolady wystarczy Jest dzieckiem i ma prawo Tym bardziej, że uczy się na swoich własnych błędach Przy wyjmowaniu czekoladki pękały. Zostawiłam je wiec na całą noc w lodówce, by czekolada stała się jeszcze bardziej twarda. Dopiero następnego dnia czekoladki udało się wyjąć z foremki bez większych problemów. Mam zdjęcia tych czekoladek razem z ich autorką

Czekolada nie znosi "obcych"dodatków. Wystarczy odrobina czegoś co do niej nie pasuje, a potrafi się tak "zdenerwować", że jest niepodobna do tego czym była wcześniej, a przywrócenie jej do pierwotnej formy jest niemożliwe.

Wiem to ponieważ metodą prób i błędów próbowałam barwić czekoladę. Wiem, że są specjalne barwniki do niej, ale są dość drogie, a mi udało się znaleźć tańszy, a zarazem skuteczny sposób barwienia jej.

Olej był jednym z pierwszych "materiałów" za pomocą którego chciałam zabarwić czekoladę. Nie udało się.

Pamiętaj też, że czekolada bez względu na zawartość kakao nie cierpi wody. Nawet jedna mała kropla wody, potrafi zniszczyć całą jej strukturę.

Od razu mówię nie jestem z wykształcenia cukiernikiem, nie pracowałam też w manufakturze, doszłam do tego sama. Nie chce się wymądrzać jeśli ktoś tak odbiera to co piszę. Chcę tylko podzielić się moimi spostrzeżeniami co do obróbki czekoladą.
Choć ja nie miałam problemów z czekoladkami to uważam Twoje wskazówki za bardzo cenne. I nie sądzę aby ktoś myślał, że się wymądrzasz. może dzięki twoim radom więcej osób powalczy z czekoladkami.

Odp: Chwalimy się;

Netko gratuluję, nagrody piękne

Odp: Odp: Odp: Wielkanocne Wydanie Specjalne - Wasze opinie

Nie dziwię się, bo każda ma to coś w sobie.
zozolek napisał(a): Oj co do okładki to toczyły się boje na noże








Odp: Odp: Chwalimy się;

2milutka napisał(a): A ja dziś dostałam foremki do pralinek z konkursu jupi
Dziękuję jeszcze raz!
Ale bombowe, gratki

Odp: Wielkanocne Wydanie Specjalne - Wasze opinie

Ja wideo jeszcze nie obejrzałam bo net mi muli. Ale po przejrzeniu stron stwierdzam, że to fajny pomysł. Co do okładki to mi osobiście bardziej podoba się ta pierwsza. Ale to tylko moje zdanie.

Odp: Chwalimy się;

Dziś dostałam nagrodę z konkursu pudliszkowego.
dziękuję

Odp: Odp: Problemy z ładowaniem zdjęć, edycją i inne

eliza135 napisał(a): Dodałam dwa przepisy ze zdjęciami. Gdy patrze na punktację pisze mi że przepis bez zdjęć więc 5 pkt. skoro dodałam nawet z 5 zdjęć. O co tu chodzi.?!
może nie dodałaś opisów lub dodałaś znaki przestankowe

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

monikaT83 napisał(a): Witajcie
cały dzień mam problem z zalogowaniem się na gotujmy bo wyskakuje mi jakaś reklama home.pl,czy ktoś też ma ten problem?
Tak Moniko są dziś problemy. Ja miałam dobrze a po jakimś czasie miałam to co u Ciebie. Na razie jest dobrze.

Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

edytaha napisał(a): Polecam sałatkę Zewy:

https://gotujmy.pl/salatka-z-makaronem-i-kabanosami,przepisy,164135.html

Wypróbowałam, smakowała całej rodzinie. Na fotce sałatka według tego przepisu przygotowana przeze mnie
Bardzo mi miło Edytko i cieszę się, że sałatka smakowała.

Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

Netko dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się, że bułki smakowały.
A co do wątku to świetny pomysł