Makaron nitki do rosołu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

szybki bardzo dobry makaron nitki

Makaron nitki do rosołu

Składniki:

Makaron nitki do rosołu

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 sztuki jaj surowych
  • 2 sztuki żółtek z jaj
  • 1 łyżeczka soli do smaku,
  • 4 litry wody
  • 1 sztuka marchewki ugotowanej
  • 3 szczypty pietruszki zielonej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron nitki do rosołu
1. Robimy makaron: Stolnicę podsypujemy mąką pszenną. Wykładamy kolejno mąkę pszenną wymieszaną z solą. Robimy dziurę w środku. Wbijamy surowe jaja, żółtka oraz dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki które wałkujemy dokładnie na płaskie placki. 3. Każdy taki placek nacinamy nożem drobniutkie paski aż powstanie " makaron" podsypujemy ponownie mąką żeby się nie skleiły. 4. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody. Solimy. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron. Gotujemy 3-5 minut do momentu całkowitego wypłynięcia na wierzch garnka. 5. Marchew myjemy, obieramy i gotujemy. Gdy ostygnie, kroimy w kosteczkę. Dodajemy do odcedzonego uprzednio makaronu. Posypujemy natką pietruszki. Mieszamy.