edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Makaronowa z brokułem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosta i smaczna sałatka, doskonale sprawdziła się jako śniadanie do pracy

Makaronowa z brokułem i kukurydzą

Składniki:

Makaronowa z brokułem i kukurydzą

 

  • ok. 10 dag makaronu świderki
  • mały brokuł
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka gęstego jogurtu
  • łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaronowa z brokułem i kukurydzą
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, zahartować i dokładnie osączyć. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć na osolony wrzątek i gotować kilka minut tak, aby pozostał jędrny. Przełożyć na sito, a to zanurzyć w misce z zimną wodą. Dzięki temu brokuł pozostanie jędrny i zachowa ładny kolor. Osączyć i podzielić na mniejsze kawałki, poręczne do jedzenia. Kukurydzę osączyć z zalewy. Składniki umieścić w salaterce. Sałatkę polać sosem sporządzonym z majonezu, jogurtu i ketchupu, delikatnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić w chłodne miejsce do „przegryzienia”.