Pieprz
Opis: nazwany Królem Przypraw ze względu na duże zapotrzebowanie w czasach rozkwitu handlu. Pierwsza wzmianka pochodzi z Indii sprzed około 4000 lat. W tamtym okresie stosowano go nie tylko jako przyprawa ale jako pieniądz. Posiada właściwości rozgrzewające oraz działanie antydepresyjne
Rodzaje pieprzu:
Opis: nazwany Królem Przypraw ze względu na duże zapotrzebowanie w czasach rozkwitu handlu. Pierwsza wzmianka pochodzi z Indii sprzed około 4000 lat. W tamtym okresie stosowano go nie tylko jako przyprawa ale jako pieniądz. Posiada właściwości rozgrzewające oraz działanie antydepresyjne
Rodzaje pieprzu:
-
Pieprz czarny
Pochodzenie: Indie
Opis: najpopularniejszy pieprz dostępny na rynku. Niektórzy uważają, że idealny duet stanowi jedynie z solą, dzięki czemu stanowią przyprawę uniwersalną. -
Pieprz zielony
Opis: niedojrzała odmiana pieprzu czarnego. Posiada łagodny smak, przez co często używany jest do dekoracji potraw bądź w potrawach, w których lekko należy podkreślić smak. -
Pieprz różowy
Pochodzenie: Peru
Opis: pieprz różowy nie jest pieprzem lecz przyprawą do niego podobną, która posiada gorzki intensywny smak podobny do pieprzu czarnego, często używany jako jego zamiennik. Jest podstawowym elementem kuchni europejskiej i orientalnej, choć znaleźć go można głównie w mieszankach przyprawowych. Idealnie się nadaje do drobiu, cielęciny, zup, jaj jak również deserów. Często nazywany pieprzem gwinejskim, peruwiańskim bądź czerwonym. -
Pieprz biały
Pochodzenie: Indie
Opis: swoją sławę zdobył dzięki delikatnemu korzennemu smakowi. Stosowany do delikatnych dań oraz deserów. -
Pieprz cytrynowy
Opis: mieszanka pieprzu białego oraz czarnego z dodatkiem kwasku cytrynowego, skórka cytrynową a czasami nawet kurkumą. Idealna w przyprawianiu mięs i ryb. -
Pieprz seczuański
Pochodzenie: Seczuan
Opis: nazwę zawdzięcza chińskiej prowincji Seczuan i tam też jest bardzo popularny. Pieprz seczuański jest pieprzem dzikim, pozyskuje się go z owoców jesionu klonowego. Jest idealny do mięsa drobiowego ponieważ posiada ostry smak z nutą cytryny. -
Pieprz goździkowy
Pochodzenie: Ameryka Południowa
Opis: nazwa zwyczajowa to ziele angielskie. Posiada goździkowy zapach i często jest stosowany do marynat, przetworów. Co ciekawe w Indiach znalazł zastosowanie jako likier. -
Pieprz długi
Pochodzenie: południowo-wschodnia Azja
Opis: stosowany głównie w kuchni indonezyjskiej. Jest najtańszym pieprzem na rynku. -
Pieprz kolorowy
Opis: jest to mieszanka pieprzu czarnego, białego, zielonego i czerwonego. Idealny do dekoracji potraw jak i do urozmaicenia dań, nadając im oryginalny smak.