Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Malinowa pianka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To jeden z takich deserów, których nie można przestać jeść, bo jest taki dobry, lekko kwaskowaty, ale jednocześnie słodki i kremowy

Malinowa pianka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Malinowa pianka

 

  • 250g malin + kilka do dekoracji,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • żelatyna 1,5 łyżeczki,
  • wrzątek 3 łyżki,
  • ciasteczka kokosowe 2,
  • śmietana kremówka 300g,
  • cukier puder do smaku
  • listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Malinowa pianka
Do dwóch szklanek kruszymy po jednym ciasteczku kokosowym. Maliny płuczemy i wsypujemy do garnka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i maliny wstawiamy na wolny ogień. Gotujemy kilka minut aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączmy z masą malinową. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Kremówkę (200g) ubijamy na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy mocno schłodzoną (ale niestężałą) masę malinową i mieszamy dokładnie na małych obrotach miksera. Masę przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki do stężenia. Deser dekorujemy pozostałą śmietaną (100g), ubijamy ją z dodatkiem cukru pudru, i malinami. Smacznego :)
Malinowa pianka
Maliny płuczemy i wsypujemy do garnka. Dodajemy cukier,.
Malinowa pianka
Kremówkę (200g) ubijamy na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy mocno schłodzoną (ale niestężałą) masę malinową

Tagi:

ciasteczka