Sposób przygotowania:
Margarita - drink
Zanim włożymy lód oraz pozostałe składniki do kieliszka, należy jego krawędź odpowiednio udekorować solą. W tym celu bierzemy kawałek cytryny, nacinamy go lekko, zakładamy go na krawędź kieliszka, a następnie przesuwamy cytrynę dookoła krawędzi, aż upewnimy się że cała jest wilgotna od cytrynowego soku. Na talerzyk wysypujemy drobną sól, i fragment po fragmencie nurzamy krawędź kieliszka w soli. Gdy skończymy, możemy przystąpić do robienia drinka, uważając aby nie zniszczyć otoczki powstałej z soli. Na dnie kieliszka zatem układamy 3 kostki lodu, wlewamy 40 ml tequili silver, 40 ml likieru pomarańczowego triple sec (tu: cointreau), i do tego wyciskamy 40 ml soku z limonki lub używamy gotowej mieszanki Margarita Mix (do nabycia w sklepach). Ja użyłam gotowej mieszanki. całość pijemy prosto z kieliszka (nie przez słomkę) bo to sól sprawia że smak margarity jest tak wyjątkowy.