Sposób przygotowania:
Masa Lukrowa
Do szklanki wlewamy gorącą wodę i wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia się. Po rozpuszczeniu żelatyny dodajemy glukozę i też rozpuszczamy. Do osobnego naczynia wsypujemy około 3 szklane cukru pudru i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę żelatyny i glukozy. Mieszamy, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynamy zagniatać. Zagniatamy dosypując puder.Masa bez problemu powinna wchłonąć cały cukier puder ( a przynajmniej powinna dlatego dodajemy cukier partiami.). Do gotowej masy możemy dodać barwniki spożywcze. Masę wałkujemy na powierzchni posmarowanej olejem wtenczas nie przykleja się. Gdy masa zacznie podsychać można dodać odrobinę oleju i zagnieść ciasto wtenczas znów będzie wilgotne i plastyczne nie będzie się kruszyć.Niewykorzystaną masę można trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem ( zasada jak z plasteliną)