Renata k

Renata k

Szef Kuchni
[Przepisów: 29]

Masa Lukrowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Masa świetnie nadaje się do ozdoby tortów i ciast

Masa Lukrowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa Lukrowa

 

  • 800g cukru pudru
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Masa Lukrowa
Do szklanki wlewamy gorącą wodę i wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia się. Po rozpuszczeniu żelatyny dodajemy glukozę i też rozpuszczamy. Do osobnego naczynia wsypujemy około 3 szklane cukru pudru i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę żelatyny i glukozy. Mieszamy, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynamy zagniatać. Zagniatamy dosypując puder.Masa bez problemu powinna wchłonąć cały cukier puder ( a przynajmniej powinna dlatego dodajemy cukier partiami.). Do gotowej masy możemy dodać barwniki spożywcze. Masę wałkujemy na powierzchni posmarowanej olejem wtenczas nie przykleja się. Gdy masa zacznie podsychać można dodać odrobinę oleju i zagnieść ciasto wtenczas znów będzie wilgotne i plastyczne nie będzie się kruszyć.Niewykorzystaną masę można trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem ( zasada jak z plasteliną)
Masa Lukrowa
W szlance z gorącą wodą rozpuszczamy żelatynę i glukozę
Masa Lukrowa
Z cukru pudru i mieszanki żelatyny zagniatamy elastyczną masę
Masa Lukrowa
Można podzielić masę na kilka części i dodać barwniki spożywcze
Masa Lukrowa
Masę wałkujemy na blacie lub stolnicy wcześniej posmarowaną olejem