cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Melon w galaretce z dodatkiem wina Porto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Orzeźwiający , zimny deser owocowo-galaretkowy na letnie popołudnie lub wieczór w gronie znajomych.

Melon w galaretce z dodatkiem wina Porto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Melon w galaretce z dodatkiem wina Porto

 

  • 200 ml białego półsłodkiego wina "Porto"
  • 200 ml wody
  • 1 galaretka morelowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 melon
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Melon w galaretce z dodatkiem wina Porto
-Wodę zagotować,wsypać galaretkę, żelatynę i dokładnie wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. -Galaretkę przestudzić i połączyć z winem. -Melon umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki. -Metalową łyżeczką wydrążyć małe kuleczki /pozostały miąższ melona wykorzystać do przygotowania koktajlu lub sorbetu/. -Kulki melona ułożyć w dużej salaterce lub kilku małych miseczkach i zalać galaretką tak,by pokrywała owoce. -Miseczki wstawić do lodówki i podawać kiedy galaretka całkowicie stężeje. -Udekorować świeżymi listkami mięty.
Melon w galaretce z dodatkiem wina Porto
Melona przekroić usunąć pestki i wydrążyć kulki.
Melon w galaretce z dodatkiem wina Porto
Melonowe kulki umieścić w miseczkach zalać galaretką a po całkowitym stężeniu wyłożyć na talerzyki.