Melon jest to roślina jednoroczna, należąca do rodziny dyniowatych. Podejrzewa się, że melon pochodzi z Afryki lub Azji. Obecnie rośnie dziko w Afryce i Azji w strefie klimatu tropikalnego i umiarkowanego, Australii i na niektórych wyspach Pacyfiku. Jest uprawiany w wielu miejscach na całym świecie. znany jest też pod nazwą melon ogórek, ma jadalny miąższ o barwie w zależności od odmiany: żółtej, seledynowej, zielonej, pomarańczowej, natomiast skórka przyjmuje kolory: złotozielony, zielony, kremowy, żółty. Ma charakterystyczny, delikatny, lekko mdły smak, chociaż niektóre rodzaje są słodkie.
Zawartość
Melon w 90% składa się z wody oraz cukrów, witamin (z grupy B, K,E, C i betakaroten –szczególnie bogate są odmiany o pomarańczowym miąższu) oraz minerały: magnez, wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, sód. Ma dość wysoki indeks glikemiczny.
Działanie
Melon zalecany jest do spożycia dla osób mających wysokie ciśnienie i zagrożonych miażdżycą, ponieważ usuwa blaszki miażdżycowe oraz reguluje ciśnienie krwi. Prawdopodobnie jest m.in. związane z wysoką zawartością potasu w melonie. Wskazany jest dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Wspomaga nasz wzrok chroniąc go przed szkodliwymi czynnikami i pozwala zachować na dłużej opaleniznę. Zawarte w nim przeciwutleniacze usuwają z organizmu wolne rodniki, a tym samym chronią przed rozwojem komórek rakowych. Zawartość witamin B korzystnie wpływa na układ nerwowy, poprawiają nastrój i koncentrację, a także ułatwiają zasypianie. Wyciąg z melona wykorzystywany jest w kosmetyce: do produkcji kremów nawilżających, regenerujących i przeciwzmarszczkowych. Jednak ze spożywaniem jego muszą uważać osoby chore na cukrzyce oraz alergizujące na pyłki traw, ponieważ może dojść do alergii krzyżowej.
Zastosowanie
Melon przede wszystkim spożywamy na surowo. Stanowi świetny dodatek do lodów, deserów, sałatek, a także mięs i ryb.
Zawartość
Melon w 90% składa się z wody oraz cukrów, witamin (z grupy B, K,E, C i betakaroten –szczególnie bogate są odmiany o pomarańczowym miąższu) oraz minerały: magnez, wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, sód. Ma dość wysoki indeks glikemiczny.
Działanie
Melon zalecany jest do spożycia dla osób mających wysokie ciśnienie i zagrożonych miażdżycą, ponieważ usuwa blaszki miażdżycowe oraz reguluje ciśnienie krwi. Prawdopodobnie jest m.in. związane z wysoką zawartością potasu w melonie. Wskazany jest dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Wspomaga nasz wzrok chroniąc go przed szkodliwymi czynnikami i pozwala zachować na dłużej opaleniznę. Zawarte w nim przeciwutleniacze usuwają z organizmu wolne rodniki, a tym samym chronią przed rozwojem komórek rakowych. Zawartość witamin B korzystnie wpływa na układ nerwowy, poprawiają nastrój i koncentrację, a także ułatwiają zasypianie. Wyciąg z melona wykorzystywany jest w kosmetyce: do produkcji kremów nawilżających, regenerujących i przeciwzmarszczkowych. Jednak ze spożywaniem jego muszą uważać osoby chore na cukrzyce oraz alergizujące na pyłki traw, ponieważ może dojść do alergii krzyżowej.
Zastosowanie
Melon przede wszystkim spożywamy na surowo. Stanowi świetny dodatek do lodów, deserów, sałatek, a także mięs i ryb.