jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Miód pitny sycony - trójniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miód pitny sycony - trójniak.Czas przygotowania to ok. 30min. Nie biorąc pod uwagę czasu fermentacji i dojrzewania.

Miód pitny sycony - trójniak

Składniki:

Miód pitny sycony - trójniak

 

  • 3,5 l pszczelego miodu
  • 6,5 l wody
  • 6 g chmielu
  • 10-15 g płatków dzikiej róży
  • 2-3 g kłącza kosaćca
  • 5 g pożywki drożdżowej (drożdże typu tokaj, modera lub sherry)

Sposób przygotowania:

Miód pitny sycony - trójniak
Nastaw przygotowujemy w balonie o pojemności 12-15 l. Do brzeczki miodowej dodajemy chmiel, suszone lub świeże płatki róży i rozdrobnione kłącze kosaćca oraz "drożdżową matkę". Nastaw poddajemy fermentacji, po pół roku przelewamy. Po roku leżakowania napój się już do picia. Z biegiem lat nabiera głębokiego i bogatego bukietu smakowego.

Tagi:

trójniak