Miód, nazywany przez Homera słodką potrawą bogów, jest artykułem spożywczym, łączącym w sobie
walory smakowe i
właściwości lecznicze. Ten naturalny produkt pszczeli posiada grono zwolenników, zachwycających się jego uniwersalnym zastosowaniem w kuchni.
Właściwości zdrowotne miodów
Ze względu na to, że miody odznaczają się
wysoką zawartością glukozy, szczególnie polecane są dla sportowców oraz osób chorych na serce. Miody służą jako remedium na wiele dolegliwości, doskwierających człowiekowi.
Leczy się nimi gorączkę oraz stosuje się go, jako
naturalne źródło energii, ukojenia i wyciszenia.
Charakterystyka miodów
Każdy dojrzały miód, poza wrzosowym, ma gęstą konsystencję. Najbardziej podstawowym podziałem tego produktu pszczelego jest ten, w którym wyróżnia się miody nektarowe – powstałe z nektaru zebranego z kwiatów, spadziowe – powstałe z spadzi, czyli wydzieliny mszyc, żerujących na liściach drzew oraz mieszane – nektarowo-spadziowe bądź spadziowo-nektarowe.
Najpopularniejsze gatunki miodów
Miód miodowi nie równy. Obecnie na rynku dostępnych jest
kilkanaście rodzajów miodów, spośród całej gamy najpopularniejszymi są:
-
miód akacjowy,
-
miód gryczany,
-
miód lipowy,
-
miód spadziowy,
-
miód wielokwiatowy.
Każdy z miodów różni się nie tylko walorami smakowymi, ale również właściwościami leczniczymi. Miód akacjowy przypadnie do gustu
miłośnikom akacjowego zapachu i słodkiego smaku. Polecany jest osobom
cierpiącym na choroby układu oddechowego. Z kolei miód gryczany ma lekko ostry posmak, jego atutem jest oczyszczanie organizmu z toksyn. Natomiast miód lipowy ma charakterystyczny lipowy zapach i słodko-ostry smak, skutecznie łagodzi przeziębienia i sprzyja zrelaksowaniu się. Osobom o obniżonej odporności poleca się spożywanie miodu spadziowego, który ma aromatyczny kwiatowo-żywiczny smak. Prawdziwym łakomczuchom najbardziej do gustu przypadnie miód wielokwiatowy, który oprócz tego, że jest bardzo słodki,
pozytywnie oddziałuje na choroby serca i dolegliwości gardłowe.
Miód pitny - tradycyjnie polski
Miody pitne to tradycyjne Polskie alkohole powstałe z w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego.
W 2008 roku,
Komisja Europejska zarejestrowała ten produkt, jako
Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. Trunek ten dzieli się w zależności od stopnia jego rozcieńczenia na:
półtoraki,
dwójniaki,
trójniaki i
czwórniaki.
Miód pitny - do czego?
Miód pitny to idealny dodatek do dań, dobrze komponuje się przede wszystkim z
mięsami i
rybami. Przysmak ten świetnie sprawdza się także, jako składnik
marynat,
sosów,
deserów, a także, jako
zalewa dla
pieczonych mięs. Słodką wariacją na temat pysznego miodowego trunku jest
pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego. Danie to świetnie smakuje w towarzystwie kasz, ziemniaków i surówek. Zupa cebulowa, doprawiana pitną słodkością to potrawa godna najlepszej restauracji. Aromat unoszący się podczaj jej gotowania, sprawi, iż w domu zapanuje odświętna atmosfera!