pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Mleko na sztywno

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny deser, polecam gorąco.

Mleko na sztywno

Składniki:

Mleko na sztywno

 

  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 litr mleka
  • 6 łyżek żelatyny
  • pół szklanki cukru
  • paczka herbatników

 

Sposób przygotowania:

Mleko na sztywno
Każdą galaretkę przygotować w 300 ml wody. Przelać do płaskich naczyń i odstawić do stwardnienia. Następnie gdy będą już stwardniałe pokroić w kostkę (różnej wielkości). Mleko zagotować z cukrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w pół szklance gorącej wody. Wlać do mleka. Mieszać i odstawić na jakiś czas aż mleko zacznie twardnieć. Gdy będzie już twardniało dodać galaretki i połamane w mniejsze kawałki herbatniki. Całość wymieszać i przełożyć do formy. Odstawić do lodówki na całą noc. Po nocy pokroić.