aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Moja porterówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam szczególnie lubianą przez kobiety, słodkawą, z lekkim posmakiem goryczki nalewkę Porterówka.

Moja porterówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja porterówka

 

  • 0,5 l spirytusu
  • 2 piwa Porter
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe

 

Sposób przygotowania:

Moja porterówka
Do garnka postawionego na małym gazie powoli wlewamy piwa Porter. Wsypujemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Całość podgrzewamy do momentu, aż cukry rozpuszczą się. Co jakiś czas mieszamy piwa z cukrami. Gdy cukry rozpuszczą się wówczas wyłączamy gaz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie dolewamy spirytus i dokładnie mieszamy go z piwami. Porterówkę przelewamy do butelek po wódce i dokładnie zakręcamy. Nalewka najlepsza jest po dwóch tygodniach, wówczas fajnie przejdzie smakiem i aromatem.
Moja porterówka
Do wysokiego garnka powoli wlewamy piwa Porter.
Moja porterówka
Do piwa wsypujemy cukry waniliowe. Lekko mieszamy.
Moja porterówka
Następnie wsypujemy cukier i całość podgrzewamy do rozpuszczenia cukur, co chwilę mieszamy.
Moja porterówka
Do ostygniętego piwa z cukrem wlewamy spirytus i dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelek po wódce.

Tagi:

piwo