Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Mroźne cytryny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały deser na upalne dni, ale ze względu na powszechną dostępność składników także długie zimowe wieczory...

Mroźne cytryny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mroźne cytryny

 

  • 2 cytryny
  • 1/5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/5 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1/2 słodkiej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Mroźne cytryny
Cytryny myjemy i zalewamy wrzątkiem na 3-4 minuty. Odcinamy kapelusze, wydrążamy cały środek (po wyciągnięciu mniej więcej połowy miąższu można cytrynę wywrócić na drugą stronę i wtedy łatwo nożem zetniemy cały miąsz). Wino zagotowujemy z 1 lyżeczką cukru, studzimy. Następnie ostudzone wino miksujemy niezbyt dokładnie z miąższem pomarańczy (bez skórek) oraz 7-8 łyżeczkami soku z cytryny (z kawałkami jej miąższu). Dobrze, gdy pozostaną nam kawałeczki miąższu owoców, które ładnie się później prezentują w deserze. Żółtko ubijamy z pozostałym cukrem i cały czas miksując dolewamy powoli gorące mleko, studzimy, a następnie dodajemy do wina z owocami i dokładnie mieszamy. Wydrążone cytryny wkładamy do foliowego woreczka, a przygotowaną winno- jajeczną masę do pojemniczka na mrożonki i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po upływie tego czasu, zmrożoną masę rozgniatamy widelcem i napełniamy nią zamrożone cytryny. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu przybrane listkami melisy.
Mroźne cytryny
ostudzone wino miksujemy niezbyt dokładnie z miąższem pomarańczy (bez skórek) oraz 7-8 łyżeczkami soku z cytryny (z kawałkami jej miąższu)
Mroźne cytryny
Żółtko ubijamy z pozostałym cukrem i cały czas miksując dolewamy powoli gorące mleko, studzimy, a następnie dodajemy do wina z owocami i dokładnie mieszamy.