agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

mus gruszkowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Apetyczny deser w postaci musu z gruszek.

mus gruszkowy.

Składniki:

mus gruszkowy.

 

  • 600 g gruszek
  • 100 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 białka
  • 25 ml koniaku
  • 10 g żelatyny

Sposób przygotowania:

mus gruszkowy.
Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Dusić około 10 minut z połową cukru, a następnie zmiksować blenderem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody i podgrzać, dodać do gruszek razem z koniakiem. Białka ubić z pozostałą częścią cukru i dodawać do nich po łyżce masy gruszkowej, cały czas ubijając. Gdy mus zacznie gęstnieć przełożyć do salaterek i schłodzić.