Sposób przygotowania:
Nalewka jarzębinowa
Zebrane po pierwszym przymrozku owoce upiec rozłożone na folii aluminiowej w blaszce do ciasta w piekarniku, tak, by się nie przypaliły. Upieczone owoce wsypujemy do gąsiora warstwami na przemian cukier i jarzębinę i na każdy kilogram owoców dajemy 1/2 kg cukru.. Gąsior napełniamy do mniej więcej 3/4 wysokości słoja owocami i cukrem. Wyciskamy sok z cytryny na owoce i cukier ( 1 cytryna na 1 kg jarzębiny) Następnie rozrobioną wcześniej powyżej 45 % ze spirytusu wódką zalewamy słój/gąsior do pełna i pozostawiamy w ciepłym lub słonecznym miejscu na około 18- 21 dni. Po tym czasie zlać powstały macerat z owoców. Owoce zmiażdżyć wałkiem i wycisnąć. Powstały płyn przefiltrować przez bibułkę filtracyjną, połączyć po filtracji z wcześniej zlanym napojem. Przelać do butelek i szczelnie zakorkować, a dla pewności korki jeszcze zalać parafiną.