WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Nalewka z jarzębiny na rumie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjątkowa nalewka z przemrożonej jarzębiny na rumie. Bardzo aromatyczna i pełna smaku, idealna na jesienne wieczory.

Nalewka z jarzębiny na rumie

Składniki:

Nalewka z jarzębiny na rumie

 

  • 0,5 kg jarzębiny po pierwszych przymrozkach
  • 1 l rumu
  • 1,5 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Nalewka z jarzębiny na rumie

Jarzębina

Nalewka z jarzębiny na rumie
Owoce jarzębiny przebieramy i zalewamy rumem.

Owoce jarzębiny już po pierwszych przymrozkach zrywamy i przebieramy. Płuczemy i przekładamy do słoika. Zalewamy rumem, zakręcamy o odstawiamy na trzy miesiące w ciemne miejsce.

Cukier

Nalewka z jarzębiny na rumie
Owoce zasypujemy cukrem, by wyciągnąć rum.

Rum odlewamy do butelki, a owoce zasypujemy cukrem w słoiku. Odstawiamy na ok tydzień, potrząsając dość często, aż cukier się rozpuści i wyciągnie alkohol z owoców.

Zlewanie

Nalewka z jarzębiny na rumie
Nalewka powinna nabrać barwy i głębszego smaku.

Płyn z owoców odlewamy, odciskając jarzębinę. Dolewamy do rumu i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na ok 3-4 miesiące, by dojrzała. Możemy też przefiltrować, jeśli wytrącił się osad.