WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 610]

Nalewka z jarzębiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dość wytrawna, ale bardzo zdrowa i aromatyczna nalewka z owoców jarzębiny. O głębokim, słomkowym kolorze i niezwykłym aromacie.

Nalewka z jarzębiny

Składniki:

Nalewka z jarzębiny

 

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 0,5 kg cukru
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Nalewka z jarzębiny

Owoce

Nalewka z jarzębiny
Owoce jarzębiny wsypujemy do dużego słoja.

Owoce jarzębiny zbieramy po pierwszych przymrozkach, lub po zebraniu wkładamy na dzień do zamrażarki. Dokładnie obrywamy z szypułek i przebieramy. Można przelać gorącą wodą, by pozbyć się goryczki. Owoce przekładamy do dużego szklanego słoja.

Cukier

Nalewka z jarzębiny
Owoce jarzębiny zasypujemy cukrem w słoju.

Owoce w słoju zasypujemy cukrem. Wodę zagotowujemy w garnku i po przestudzeniu rozpuszczamy w niej miód. Zalewamy owoce z cukrem oraz dolewamy spirytus.

Nastawienie

Nalewka z jarzębiny
Nalewka najlepsza jest,gdy przestoi pół roku.

Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce. Na początku kilka razy dziennie potrząsamy, by cukier się rozpuścił. Następnie zostawiamy na kilka miesięcy, minimum trzy i zlewamy nalewkę do butelek.