anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Nalewka malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niezbyt słodka nalewka malinowa skutecznie zwalczająca jesienne chłody i wszelkie smutki. Pita z umiarem „działa cuda”.

Nalewka malinowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nalewka malinowa

 

  • maliny 1 kg
  • spirytus 1 l
  • cukier 250 g
  • woda 1 l

 

Sposób przygotowania:

Nalewka malinowa
Maliny szybko opłukuję i dokładnie odsączam na sitku, przekładam do słoja i wlewam spirytus. Dokładnie zamknięty słoik stawiam na słonecznym parapecie na miesiąc.Po tym czasie nalewkę zlewam i filtruję. Z cukru i wody gotuję syrop i jeszcze ciepły wlewam do przefiltrowanej nalewki, mieszam. Zostawiam w temperaturze pokojowej, ale nie na słońcu, przez 7 dni. Po upływie tygodnia nalewkę jeszcze raz filtruję i rozlewam do butelek, które szczelnie zakręcam.Butelki odstawiam do piwnicy na 6 miesięcy.
Nalewka malinowa
Maliny przekładam do słoja i wlewam spirytus i odstawiam na miesiąc.
Nalewka malinowa
Butelki z nalewką odstawiam do piwnicy na 6 miesięcy.