Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Domowa nalewka z malin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierwsz próbna nalewka z malin w tym roku. Za chwilę powtarzam produkcję, gdyż Mąż orzekł, że wyszła pierwsza klasa :)

Domowa nalewka z malin Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowa nalewka z malin

 

  • 1,2 kg dojrzałych malin

 

  • 0,4 kg cukru

 

  • 0,5 litra spirytusu 96 %

 

  • 300 ml przegotowanej i ostudzonej wody

Sposób przygotowania:

Domowa nalewka z malin
Dojrzałe, ale zdrowe maliny, delikatnie przepłukujemy wodą. Zasypujejmy cukrem w dużym słoku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy około 150 ml spirytusu, co zapobiegnie szybkiemu psuciu się malin w obecnych temperaturach. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na tydzień. W tym czasie mieszamy dokładnie 2-3 razy dziennie. Po tygodniu wlewamy pozostały spirytus i odstawiamy jeszcze na 6-7 dni, mieszając raz na 1-2 dni. Nalewkę przecedzamy przez durszlak wyłożony cienką gazą. Dodajemy przegotowaną i ostudzoną wodę. Dokładnie mieszamy, rozlewamy do niewielkich butelek. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Domowa nalewka z malin
Oczyszczone maliny, umieszczone w dużym słoju i zasypane cukrem.