Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Jeżynowo - malinowo - morelowa nalewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nalewka nie pędzona w szczególnie profesjonalny sposób, ale smakowała wybornie. Oryginalny smak. Dobra dla początkujących.

Jeżynowo - malinowo - morelowa nalewka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jeżynowo - malinowo - morelowa nalewka

 

  • 200 gram malin
  • 150 gram jeżyn
  • 100 gram suszonych moreli
  • 4 łyżki cukru
  • 500 ml wódki

 

Sposób przygotowania:

Jeżynowo - malinowo - morelowa nalewka
Morele kroimy na mniejsze kawałki. Oczywiście jeszcze lepsze by było ze świeżych moreli, ale miałem akurat tylko takie. Morele przekładamy do słoja, na to wsypujemy jeżyny oraz maliny. Zasypujemy cukrem oraz zalewamy alkoholem. Mocno zakręcamy i odstawiamy na 1 tydzień. Codziennie lekko wstrząsałem słojem. Po tygodniu odcedziłem alkohol od owoców, dodałem nieco cukru na smak oraz odrobinę spirytusu by było ostrzejsze. Przelałem do słoja i odstawiłem na tydzień. Można przelać przez gazę i rozlać do butelek. 
Jeżynowo - malinowo - morelowa nalewka
na zdjęciu owoce które są potrzebne do nalewki