blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Nalewka mietowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Nalewka mietowa

Składniki:

Nalewka mietowa

 

  • gałązka mięty,
  • skórka z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • 450 ml spirytusu,
  • 550 ml wody

Sposób przygotowania:

Nalewka mietowa
Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i cienko obrać ze skórki. Zagotować 400 ml wody, rozpuścić w niej cukier, ostudzić. Do gąsiorka włożyć umytą gałązkę mięty i skórkę z cytryny. Dolać wodę z cukrem i spirytus. Zakryć słój, odstawić na 5-6 dni. Następnie dolać 150 ml wody, wymieszać, przefiltrować (np. przez watę), zlać do butelek.

Tagi:

miętowa