Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 470]

Nalewka miętowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadmiar mojej ogrodowej mięty wykorzystałam do nalewki miętowej. Naprawdę warto było ponieważ nalewka wyszła bardzo aromatyczna, klarowna o głębokim miętowym smaku. Polecam.

Nalewka miętowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nalewka miętowa

 

  • 3 duże pęczki mięty ogrodowej
  • 0,5 l spirytusu 70%
  • 1,5-2 szkl. cukru
  • 3 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Nalewka miętowa

Przygotowanie liści mięty:

Nalewka miętowa
Wszystkie listki mięty pognieść w dłoni i przełożyć do szklanego słoja

Miętę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Z gałązek oderwać listki mięty. Wszystkie listki mięty pognieść w dłoni.

Przełożyć do szklanego słoja. Zalać spirytusem. Zakręcić i wynieść na ok. 1 tydzień do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.

Etap końcowy:

Nalewka miętowa
Liście mięty wynieść przez gazę a powstały płyn zlać do szklanej miski

Po tygodniu liście mięty wynieść przez gazę a powstały płyn przelać do szklanej miski.

Z wody i cukru zagotować syrop. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie połączyć z miętowym płynem. Rozlać do szklanych buteleczek lub karafki.

Zakręcić i odstawić w ciemnym miejscu na ok. 3 miesiące.


Tagi:

mięta nalewka