Sposób przygotowania:
Nalewka z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży wypłukać, osuszyć, przepołowić na pół i usunąć pestki. Imbir obrać i pokroić na płatki. Owoce zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do czasu rozpuszczenia cukru.
Następnie zalać wódką i odstawić na około 2 miesiące w ciemne miejsce, od czasu do czasu potracić słojem. Po tym czasie nalew przelać przez gęste sito i odstawić na kolejne 2 miesiące. Następnie przefiltrować przez bibułę, filtr do kawy lub gazę. Zlać do butelki i odstawić. Im dłużej stoi tym lepsza.
Moja nastawiona została z owoców w poprzednim roku.
Następnie zalać wódką i odstawić na około 2 miesiące w ciemne miejsce, od czasu do czasu potracić słojem. Po tym czasie nalew przelać przez gęste sito i odstawić na kolejne 2 miesiące. Następnie przefiltrować przez bibułę, filtr do kawy lub gazę. Zlać do butelki i odstawić. Im dłużej stoi tym lepsza.
Moja nastawiona została z owoców w poprzednim roku.