Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Nalewka z dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mamy obecnie sezon na owoce dzikiej róży więc warto zebrać owoce na smakowitą, aromatyczną nalewkę. Niektórzy do nalewki dają całe owoce, ja wolę usnąć zbędne pestki, bo są zbędne.

Nalewka z dzikiej róży Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Nalewka z dzikiej róży

 

  • 50 dag owoców dzikiej róży
  • 5 dag korzenia imbiru
  • 30 dag cukru
  • 500 ml wódki

Sposób przygotowania:

Nalewka z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży wypłukać, osuszyć, przepołowić na pół i usunąć pestki. Imbir obrać i pokroić na płatki. Owoce zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do czasu rozpuszczenia cukru.

Następnie zalać wódką i odstawić na około 2 miesiące w ciemne miejsce, od czasu do czasu potracić słojem. Po tym czasie nalew przelać przez gęste sito i odstawić na kolejne 2 miesiące. Następnie przefiltrować przez bibułę, filtr do kawy lub gazę. Zlać do butelki i odstawić. Im dłużej stoi tym lepsza.

Moja nastawiona została z owoców w poprzednim roku.
Nalewka z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży po usunięciu pestek ze środka
Nalewka z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży z imbirem zasypane cukrem
Nalewka z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży po rozpuszczeniu cukrem zalane wódką
Nalewka z dzikiej róży
Nalew osączony i wyciśnięty na gęstym sicie
Nalewka z dzikiej róży
Przefiltrowana nalewka ma piękny kolor i aromat

Tagi:

nalewka