Sposób przygotowania:
Nalewka wiśniowa jagienki
Dojrzałe, oczyszczone z ogonków, opłukane, czarne wiśnie wsypać do gąsiorka, zalać wódką i spirytusem.
Zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych na 4 miesiące.
Po upłuwie tego czasu zlać nalewke do innego naczynia.
Wiśnie zasypać cukrem, dobrze zmieszać wstrząsając.
Pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż cukier rozpuści się całkowicie.Nalewkę wlać do gąsiorka z powrotem, zakorkować.
Odstawić na 4 miesiące.
Gotową nalewkę przesączyć przez gazę, owoce wycisnąć przez płótno, do półlitrowych butelek, zakorkować.
Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 4 miesiące.
Podawać chłodzoną do zakąsek mięsnych i dań gorących.
Zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych na 4 miesiące.
Po upłuwie tego czasu zlać nalewke do innego naczynia.
Wiśnie zasypać cukrem, dobrze zmieszać wstrząsając.
Pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż cukier rozpuści się całkowicie.Nalewkę wlać do gąsiorka z powrotem, zakorkować.
Odstawić na 4 miesiące.
Gotową nalewkę przesączyć przez gazę, owoce wycisnąć przez płótno, do półlitrowych butelek, zakorkować.
Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 4 miesiące.
Podawać chłodzoną do zakąsek mięsnych i dań gorących.