jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Nalewka wiśniowa jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonała nalewka wiśniowa na większe uroczystości

Nalewka wiśniowa jagienki

Składniki:

Nalewka wiśniowa jagienki

 

  • 1 kg czarnych wiśni
  • 3/4 litra spirytusu
  • 3/4 litra wódki 40%
  • 20 dag cukru

Sposób przygotowania:

Nalewka wiśniowa jagienki
Dojrzałe, oczyszczone z ogonków, opłukane, czarne wiśnie wsypać do gąsiorka, zalać wódką i spirytusem.

Zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych na 4 miesiące.

Po upłuwie tego czasu zlać nalewke do innego naczynia.

Wiśnie zasypać cukrem, dobrze zmieszać wstrząsając.

Pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż cukier rozpuści się całkowicie.Nalewkę wlać do gąsiorka z powrotem, zakorkować.

Odstawić na 4 miesiące.

Gotową nalewkę przesączyć przez gazę, owoce wycisnąć przez płótno, do półlitrowych butelek, zakorkować.

Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 4 miesiące.

Podawać chłodzoną do zakąsek mięsnych i dań gorących.