WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 610]

Nalewka z dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niesamowicie aromatyczna, dość wytrawna w smaku nalewka z owoców dzikiej róży. W pięknym, herbacianym kolorze.

Nalewka z dzikiej róży

Składniki:

Nalewka z dzikiej róży

 

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 0,6 kg cukru
  • 0,5 l wódki
  • 0,25 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka z dzikiej róży

Owoce

Nalewka z dzikiej róży
Zbieramy tylko dojrzałe, jędrne owoce róży.

Owoce dzikiej róży zbieramy po przymrozkach lub przemrażamy kilka dni w zamrażarce. Płuczemy i dokładnie oczyszczamy. Kroimy na pół i usuwamy pestki i resztki. Przekładamy do dużego słoja.

Cukier

Nalewka z dzikiej róży
Owoce z cukrem odstawiamy na dwa tygodnie.

Owoce w słoju zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. 2-3 razy dziennie potrząsamy słojem, by cukier się rozpuścił.

Alkohol

Nalewka z dzikiej róży
Po zlaniu do butelek nalewka musi odstać.

Do słoja wlewamy wódkę ze spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na kilka tygodni, co kilka dni potrząsając słojem. Następnie zlewamy alkohol, filtrujemy np przez ligninę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na przynajmniej 2-3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.