Sposób przygotowania:
Nalewka z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży przebieramy, owoce muszą być zdrowe, wkładamy na 48 godzin do zamrażalnika. Owoce dokładnie myjemy, usuwamy ogonki i wąsy, każdy owoc nakłuwamy, przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce, pozostawiamy do momentu aż cukier się rozpuści, codziennie potrząsamy słoikiem.
Kiedy powstanie syrop wlewamy alkohol, dodajemy rozpuszczony miód, ostrym nożem przecinamy laski wanilii, dodajemy do nalewki.
Odstawiamy na dwa-trzy tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę zlewamy, filtrujemy przez filtry do kawy, przelewamy do butelek, odstawiamy na trzy miesiące.
Kiedy powstanie syrop wlewamy alkohol, dodajemy rozpuszczony miód, ostrym nożem przecinamy laski wanilii, dodajemy do nalewki.
Odstawiamy na dwa-trzy tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę zlewamy, filtrujemy przez filtry do kawy, przelewamy do butelek, odstawiamy na trzy miesiące.