czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Nalewka z żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nalewka bardzo smaczna, niezbyt mocna. Warta wypróbowania:)

Nalewka z żurawiny

Składniki:

Nalewka z żurawiny

 

  • 1 kg żurawin,
  • 1 litr wódki,
  • szkl. wody,
  • szkl. cukru,
  • 3 krople olejku migdałowego.

Sposób przygotowania:

Nalewka z żurawiny
Żurawinę umyć, przełożyć do dużego słoja, zalać wódką, zakręcić i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa tygodnie. Następnie nalewkę zlać, owoce żurawiny dobrze odcisnąć przez lniany woreczek i połączyć oba płyny. Z wody i cukru zagotować syrop, odszumować, dodać 3 krople olejku migdałowego i połączyć z nalewką, po czym natychmiast schłodzić. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć.