dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Nalewka z żurawiny- żurawinówka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna nalewka żurawinowa gotowa do spożycia po 4 tygodniach przygotowywania.

Nalewka z żurawiny- żurawinówka

Składniki:

Nalewka z żurawiny- żurawinówka

 

  • 1 kg żurawin
  • 1 l spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 krople olejku migdałowego

Sposób przygotowania:

Nalewka z żurawiny- żurawinówka
Żurawinę umyć, dobrze osączyć z wody, włożyć do dużego słoika, zalać spirytusem i szczelnie zakręcić słoik. Odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej dwa tygodnie. Po upływie tego czasu odlać płyn, a owoce dokładnie utrzeć w makutrze (miska do ucierania ciasta, kremów itp.) i bardzo dokładnie odcisnąć sok. Odlany wcześniej płyn połączyć z odciśniętym sokiem. Wymieszać wodę z cukrem i zagotować, odszumować. Do gorącego syropu dodać do smaku olejek migdałowy (olejek może być, a nie musi). Po wystudzeniu syropu połączyć płyny i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.