Emily

Emily

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Napój imbirowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schłodzony świetnie gasi pragnienie latem. Jeśli pozbawimy go miodu można pić bez końca nie martwiąc się o kalorie ;)

Napój imbirowy

Składniki:

Napój imbirowy

 

Sposób przygotowania:

Napój imbirowy
Umyty i osuszony imbir zetrzeć na tarce. Zalać wodą - koniecznie chłodną. Cytrynę umyć i pokroić w plastry. Dorzucić do mieszanki 3 łyżki miodu. Ja osobiście polecam rzepakowy. Podgrzewać około 40 minut na małym ogniu. Jak zacznie leciutko bulgotać koniecznie zgasić - żeby nie tracić właściwości imbiru. Latem najlepiej podawać schłodzony, z kruszonym lodem i listkiem mięty dla ozdoby.



Uwagi:

1) Do tarcia imbiru najwygodniej używać do tego specjalnej tarki. Ot takie małe plastikowe płaskie coś. Ewentualnie na zwykłą tarkę położyć papier do pieczenia - najwięcej imbiru zostaje zawsze właśnie na tarce niestety...). Dla bardziej wygodnickich - pokroić imbir w cienkie plasterki.

2) Woda po wlaniu na imbir zrobi się z pewnością mętna, lekko biaława. To proces naturalny - olejek eteryczny tak reaguje w kontakcie z wodą.

3) Miód można z powodzeniem zastąpić syropem z agawy