Sposób przygotowania:
Napój imbirowy
Umyty i osuszony imbir zetrzeć na tarce. Zalać wodą - koniecznie chłodną. Cytrynę umyć i pokroić w plastry. Dorzucić do mieszanki 3 łyżki miodu. Ja osobiście polecam rzepakowy. Podgrzewać około 40 minut na małym ogniu. Jak zacznie leciutko bulgotać koniecznie zgasić - żeby nie tracić właściwości imbiru. Latem najlepiej podawać schłodzony, z kruszonym lodem i listkiem mięty dla ozdoby.
Uwagi:
1) Do tarcia imbiru najwygodniej używać do tego specjalnej tarki. Ot takie małe plastikowe płaskie coś. Ewentualnie na zwykłą tarkę położyć papier do pieczenia - najwięcej imbiru zostaje zawsze właśnie na tarce niestety...). Dla bardziej wygodnickich - pokroić imbir w cienkie plasterki.
2) Woda po wlaniu na imbir zrobi się z pewnością mętna, lekko biaława. To proces naturalny - olejek eteryczny tak reaguje w kontakcie z wodą.
3) Miód można z powodzeniem zastąpić syropem z agawy
Uwagi:
1) Do tarcia imbiru najwygodniej używać do tego specjalnej tarki. Ot takie małe plastikowe płaskie coś. Ewentualnie na zwykłą tarkę położyć papier do pieczenia - najwięcej imbiru zostaje zawsze właśnie na tarce niestety...). Dla bardziej wygodnickich - pokroić imbir w cienkie plasterki.
2) Woda po wlaniu na imbir zrobi się z pewnością mętna, lekko biaława. To proces naturalny - olejek eteryczny tak reaguje w kontakcie z wodą.
3) Miód można z powodzeniem zastąpić syropem z agawy