Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Napój rabarbarowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Prosty, pyszny napój z rabarbaru i truskawek z dodatkiem galaretki cytrynowej. Można go pić zarówna na ciepło, jak i po ostudzeniu.

Napój  rabarbarowo-truskawkowy

Składniki:

Napój rabarbarowo-truskawkowy

 

  • 30 dkg rabarbaru
  • 30 dkg truskawek
  • 2/3 szklanki cukru
  • ok. 2 litry wody
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Napój rabarbarowo-truskawkowy

Etap 1

Napój  rabarbarowo-truskawkowy
Oczyszczony i pokrojony rabarbar przełożony do garnka.

Rabarbar oczyścić, w razie potrzeby obrać z wierzchnich włókien, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka.

Etap 2

Napój  rabarbarowo-truskawkowy
Umyte i odszypułkowane truskawki dodane razem z cukrem do rabarbaru.

Truskawki umyć, odszypułkować, dodać do rabarbaru razem z cukrem.

Etap 3

Napój  rabarbarowo-truskawkowy
Galaretka cytrynowa dodana do gorącego napoju.

Do garnka wlać wodę, wszystko zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie wyłączyć pod garnkiem gaz. Do gorącego napoju wsypać galaretkę w proszku. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Podawać na gorąco lub po ostudzeniu.