Sposób przygotowania:
Niskokaloryczne placuszkiPrzejdźmy do przygotowania!
1) Płatki owsiane zmiksuj przy użyciu blendera, aby otrzymać coś w rodzaju mąki. Powstały proszek przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2) Białko wbij do miski i ubij. Następnie dodawaj do niego na przemian odrobinę mąki z proszkiem i wody, cały czas mieszając.
3) Placuszki smaż na patelni nieprzywierającej, bez tłuszczu, aż zarumienią się z obu stron. Przed przewróceniem ich na drugą stronę upewnij się, iż dobrze się ścięły, inaczej się rozpadną!
Do masy można dodać odrobinę soli i używać placków np. do kanapek zamiast chleba!
Ja placuszki zjadłam z twarogiem...
Twaróg półtłusty (pół kostki) podzieliłam na pół. Obrałam i pokroiłam jabłko oraz wyciągnęłam z zamrażalnika mrożone truskawki, a następnie oba owoce podgrzałam w mikrofali (truskawki przez minutę, jabłko przez 2).
Następnie wymieszałam je z twarogiem, do mieszanki czerwonej dodałam pół łyżeczki kakao, do jabłkowej zaś łyżeczkę cynamonu. Wyszło naprawdę pysznie!
Dodatek ten podnosi jednak kaloryczność dania o ok. 270 kcal!