Sposób przygotowania:
Serniczki na czekoladowym spodzie z truskawkamiPrzygotowanie ,,serowej" masy
Ugotować kaszę jaglaną. Suche ziarna uprażyć, aby pozbyć się charakterystycznej ,,goryczki", po czym zmniejszyć moc palnika, zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Jeszcze ciepłą, ugotowaną kaszę dokładnie zblendować dodając kolejno : olej kokosowy, płynny miód, białko jaja kurzego i proszek budyniowy.
Przygotowanie spodów
Banana rozgnieść w miseczce widelcem, dodać kakao, miód i płatki owsiane. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
Pieczenie
Formę na muffinki delikatnie natłuścić (ja użyłam oleju rzepakowego). Uformować spody. Mi wyszło ich sześć. Podpiekać przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni C.
Na podpieczone spody wyłożyć ,,serową" masę. Mi wyszło jej odrobinę za dużo, dlatego upiekłam jeden serniczek bez spodu.
Serniczki piec przez kolejne 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Odstawić do przestudzenia.
SylaUla