WiktoriaEllie

WiktoriaEllie

Kucharz
[Przepisów: 5]

Serniczki na czekoladowym spodzie z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Serniczki bez sera, a właściwie bezserniczki na czekoladowym spodzie to wspaniały pomysł na zdrowy deser z dodatkiem truskawek.

Serniczki na czekoladowym spodzie z truskawkami

Składniki:

Serniczki na czekoladowym spodzie z truskawkami

na ,,serową masę"

  • 100 g kaszy jaglanej
  • dwie łyżki (40g) roztopionego oleju kokosowego
  • kilka łyżek miodu (do smaku)
  • niewielka ilość (10g) proszku budyniowego, waniliowego
  • białko jaja kurzego

na czekoladowe spody

Sposób przygotowania:

Serniczki na czekoladowym spodzie z truskawkami

Przygotowanie ,,serowej" masy

Ugotować kaszę jaglaną. Suche ziarna uprażyć, aby pozbyć się charakterystycznej ,,goryczki", po czym zmniejszyć moc palnika, zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Jeszcze ciepłą, ugotowaną kaszę dokładnie zblendować dodając kolejno : olej kokosowy, płynny miód, białko jaja kurzego i proszek budyniowy.

Przygotowanie spodów

Banana rozgnieść w miseczce widelcem, dodać kakao, miód i płatki owsiane. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.

Pieczenie

Formę na muffinki delikatnie natłuścić (ja użyłam oleju rzepakowego). Uformować spody. Mi wyszło ich sześć. Podpiekać przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni C.
Na podpieczone spody wyłożyć ,,serową" masę. Mi wyszło jej odrobinę za dużo, dlatego upiekłam jeden serniczek bez spodu.
Serniczki piec przez kolejne 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Odstawić do przestudzenia.