Słownik kulinarny

b

Białko jaja kurzego

Białko jaja kurzego
fot. fotolia
Białko jaja kurzego uzyskuje się poprzez oddzielenie żółtej części jajka od przezroczystej w sposób mechaniczny. Dzięki temu dostajemy dwa produkty: żółtko i białko. Aż 12,5% jadalnej części jajka stanowi łatwo przyswajalne białko.

Właściwości

Białko jaj kurzego uważane jest za pełnowartościowe. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne przy zdrowym odżywianiu. Są one głównym budulcem mięśni, dlatego zalecane jest spożywanie ich przez sportowców. Białko jajka zawiera duże ilości witaminy B12, która bierze udział w metabolizmie tłuszczu i węglowodanów. Innym źródłem tej witaminy jest mleko krowie i sojowe. Jeśli zaś nie mamy okazji pobyć przez chwilę na słońcu, białko jajka dostarczy nam dużo witaminy D, która odpowiada za prawidłowy przebieg mineralizacji kości i zębów.

Ciekawostka

Białko jajka jest silnym alergenem. Uczulenie na nie zaobserwowano już u płodów od III trymestru ciąży. Z tym problemem zmaga się znacznie więcej dzieci, niż dorosłych, dlatego wprowadzanie jajka kurzego do diety dziecka powinno następować powoli. Dzięki zawartości wszytskich aminokwasów przez wiele lat białko jaj kurzego służyło za wzorzec do porównywania wartości biologicznej innych białek.

Zastosowanie

Na bazie białka jajka kurzego powstaje wiele przepisów na ciasta i ciasteczka. Są też ulubioną bazą wszelkich przepisów dla sportowców. Najbardziej znanym wykorzystaniem białka jest klasyczne ubicie go na sztywną pianę i wykonanie bezy.
Keks na białkach

Keks na białkach

alaaa alaaa
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: