misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 615]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Ogórki na mizerię w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, chrupkie ogórki to doskonały dodatek do obiadu. Tak przygotowane zimową porą przywołają wspomnienie lata.

Ogórki na mizerię w słoikach Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ogórki na mizerię w słoikach

 

  • 10 kg ogórków gruntowych
  • 10 płaskich łyżek soli
  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 125 ml octu 10%
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki soli
  • Dodatkowo:
  • drobno posiekany koperek po łyżce do każdego słoika

Sposób przygotowania:

Ogórki na mizerię w słoikach
Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie zabieramy się za ogórki.

Ogórki bardzo dokładnie myjemy i pozbawiamy końcówek. Następnie kroimy na cienkie plasterki i przekładamy do miski. Posypujemy solą dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Po upływie wyznaczonego czasu wylewamy powstały płyn. Do słoików wlewamy po pół szklanki przestudzonej zalewy. Wkładamy ogórki, dajemy po łyżce zielonego drobno posiekanego koperku. Całość uzupełniamy zalewą. Dokładnie zakręcamy.

Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody potem wyjmujemy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ogórki na mizerię w słoikach
Ogórki bardzo dokładnie myjemy i odcinamy końcówki
Ogórki na mizerię w słoikach
Czyste ogórki kroimy w cienkie plasterki
Ogórki na mizerię w słoikach
Pokrojone ogórki przekłądamy do miski i posypujemy solą
Ogórki na mizerię w słoikach
Ogórki przekładamy do czystych słoików do których wcześniej wlewamy trochę zalewy
Ogórki na mizerię w słoikach
Na ogórki dajemy posiekany koperek
Ogórki na mizerię w słoikach
Całość uzupełniamy zalewą
Ogórki na mizerię w słoikach
Pasteryzujemy przez 5 minut
Ogórki na mizerię w słoikach
Stawiamy do góry dnem do ostygnięcia

Tagi:

ogórki