MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zupa ogórkowa (bezmięsna)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Zupa ogórkowa to moja ulubiona! Ale przygotowuję w różny sposób - na kościach, z mięsem drobiowym lub bezmięsną. W zależności od ochoty, a zawsze smakuje super! Moja Córcia też najbardziej lubi właśnie ogórkową :)

Zupa ogórkowa (bezmięsna) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa ogórkowa (bezmięsna)

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa (bezmięsna)
Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Po około 15-20 minutach dodajemy pokrojone marchewki (w kostkę, plasterki - co kto lubi), wrzucamy por i dodajemy trochę pieprzu.

Gotujemy aż marchewka zacznie się robić miękka - wtedy dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę wraz ze startymi na grubych oczkach ogórkami kiszonymi (z sokiem, który się wyciśnie podczas tarcia).

Gdy warzywa będą miękkie zupę przyprawiamy, jeśli jest zbyt mało kwaśna dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków.

Na koniec dodajemy masło, zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek. Jeśli chodzi o przyprawy to dodając zioła rozcieramy je w ciepłych dłoniach, aby wydobyć aromat.

Ogórkowej w ogóle nie solę, bo kiszonki (i sok z nich) są dla mnie wystarczająco słone. 
Zupa ogórkowa (bezmięsna)
Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki
Zupa ogórkowa (bezmięsna)
Wraz z ziemniakami od razu dajemy ogórki
Zupa ogórkowa (bezmięsna)
Zupę przyprawiamy (zioła rozcieramy w dłoniach)

Tagi:

ogórki