magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Omleciki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Omleciki z kremem są dobre na podwieczorek lub jako dodatek do kawy

Omleciki z kremem

Składniki:

Omleciki z kremem

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • margaryna do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Omleciki z kremem
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Ciasto wylewać łyżką na płaską, wysmarowaną margaryną blachę, formując z niego koła o średnicy około 10 cm. Piec około 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Ciepłe ciasto przenosić na lniane ściereczki posypane cukrem pudrem, delikatnie złożyć na pół i pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone ciastka szprycować bitą śmietaną.