oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Omlet biszkoptowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Omlet biszkoptowy podawać z dżemem lub syropem.

Omlet biszkoptowy.

Składniki:

Omlet biszkoptowy.

 

  • 4 jaja
  • 4 łyżeczki mąka
  • 1 szczypta mąka
  • 5 dag tłuszcz
  • sok owocowy do polania
  • syrop lub dżem.

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowy.
Jaja wybić, oddzielając białka. Do żółtek dodać mleko, odrobinę soli oraz mąkę i wyrobić, aby nie było grudek. Ubić sztywną pianę z białek i mieszając delikatnie od dna i boków naczynia połączyć ją z ciastem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wylać ciasto i smażyć na małym ogniu, a gdy spód się zetnie , szeroką łopatką odwrócić omlet na drugą stronę i zrumienić. Przełożyć na talerz, pokrajać na 4 części i polać sokiem lub syropem albo przybrać dżemem.

Tagi:

biszkopt omlet